是咁的,我嘅職業係ptbf 終

845 回覆
800 Like 9 Dislike
開始覺得呀螢有少少煩膠味

我上個post已經話佢好煩膠
可能我唔鍾意阿瀅,一將阿螢形象化左做陳瀅即刻唔鍾意佢
開始覺得呀螢有少少煩膠味

我上個post已經話佢好煩膠
可能我唔鍾意瀅,一將阿螢形象化左做陳瀅即刻唔鍾意佢
F5爛了
死都要搞9金仔 臭雞螢
好啊
個八婆死咗金仔先會搵金仔
遺書之後呢?
可唔可以唔好呢個時候停

利申 一入黎睇到好多文好開心 加速呀金仔
嗰個女仔帶我上到一棟大廈嘅天台

阿螢正一步步行緊向邊緣

「阿螢!」我叫住佢

佢嚇咗一跳,回頭見到我,大概係無諗到我會出現,一臉錯愕:「點解⋯⋯」

我起步衝刺

「唔好過⋯⋯」佢都未講完,我就跑到佢身前捉實佢

「做⋯⋯咩⋯⋯」

「點解要自殺?」

「你⋯⋯未睇封遺書?」

「未睇,你仲未死我係唔會睇。有咩要講要問就當面講清楚。」

阿螢開始喊:「因為我⋯⋯我害死世伯⋯⋯搞到你好似行屍走肉咁生存⋯⋯因爲我令你傷心⋯⋯我害死人,就應該填翻條命⋯⋯我諗咗好多好多日,諗得好清楚⋯⋯依個係我向你道歉嘅——」

啪!

我一巴車咗埋去:「邊個要你填命!我一早已經同你講過,我原諒咗你!」
阿螢揞住紅咗嘅左面,呆咗咁望住我

好彩阿螢唔係諗住以死相逼我同佢一齊,只係因為佢太過自責

「但係⋯⋯我令你好痛苦⋯⋯好傷心⋯⋯我見到你雖生猶死嘅樣⋯⋯真係⋯⋯好心痛⋯⋯」

我雙手捉住阿螢膊頭:「望住我。望實我!見到未?我無事呀!」

阿螢好認真咁注視我嘅雙眼,望咗好耐好耐,突然間,佢笑一笑

「太⋯⋯太好喇⋯⋯你⋯⋯你真係好翻好多喇⋯⋯」佢望我嘅眼神,就好似一個見到仔女病好嘅媽媽

「係,我會更加更加好,你都要更加更加好,知唔知?」

阿螢用力點頭,然後錯開視線:「你真係⋯⋯真係原諒我?」

「真係原諒你。比錢我丫。」

阿螢面對我突然嘅要求有啲不知所措,佢問我比幾多,我話幾多都得

阿螢拎咗張一百蚊紙比我

我拎完就話:「嗱,比埋錢,埋咗單,我再講多一次,我原諒你。」

阿螢終於破涕為笑

「笑翻咪幾好。」我將一百蚊還翻比阿螢
冇睇過遺書故會唔會睇唔明
冇睇過遺書故會唔會睇唔明

會有dddddd 唔明

btw, miki
「點解⋯⋯你會知我喺度嘅?」

「係佢帶我嚟架。咦?」我轉頭諗住指向帶我嚟嘅遺書代筆,但個女仔已經唔見咗

唔知點解,我有少少失望

「算啦,無所謂。」

我帶阿螢離開天台

「到依度⋯⋯得喇。」言下之意即係叫我唔使送佢翻屋企

「我⋯應承你⋯唔會死⋯⋯唔會⋯⋯⋯⋯再搵你。」

阿螢伸出尾指

我同佢勾手指尾

阿螢向我揮手道別

我望住佢漸漸遠去嘅背影

這是最後一次,就讓我目送到最後

阿螢行到一半,停低,好似想回頭,但最後深呼吸一啖氣,繼續向前行

「叻女。」

阿螢
Cd-rom 追到live
點解要寫死老豆!!!
姐係個時間絲係遺書金仔死左之後
Miki
唉唔通最後bf金仔都要孤獨一世
扔個八婆落街
扔個八婆落街

呢位人兄洗唔洗咁激動
我望返fb 我投左心心嘅post
再望返個故

返唔到轉頭啦
我望返fb 我投左心心嘅post
再望返個故

返唔到轉頭啦

我投唔落手...
但遺書唔係死左先俾阿金
金仔唔係講過佢既職責唔係救人咩
ptbf同客人嘅故事,只能夠咁樣落幕

身為ptbf,因為虛假,所以要分清楚界線

跨越界線只會做成傷害

兼職男朋友又好,男朋友又好,都唔係為咗傷害而存在

喺客人面前,我只能夠係止痛藥

我諗,大概只有當我嘅身分唔係ptbf嘅時候,先有可能搵到真愛

阿螢已經離開我嘅視線

我會永遠記得你依個客人,你記得我鍾意食午餐肉;你比我體驗湊小朋友嘅家庭樂;你喺我病嘅時候煲薑茶我飲買粥我食;你話想要真實嘅我

多謝你愛我

多謝你放棄,唔再愛我
但遺書唔係死左先俾阿金
金仔唔係講過佢既職責唔係救人咩

唔係金仔嚟
最後都無一齊 螢bb
翻到屋企樓下,我發現自己袋入面仲有阿螢封遺書

我行入七十一,求其買咗個打火機

遺書,係死嘅人比在生嘅人睇

所以我係唔會睇阿螢寫咗乜

我喺屋企樓下,將封遺書,點火

然後望住燃燒嘅白煙,慢慢飄向掛住一條銀白星河嘅夜空

今晚嘅星空,真係好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞