儲值卡/上台資訊區(24)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
好 明白
原來本身有寫 NSA 定 NA, 咁點解要睇數字?
原來本身有寫 NSA 定 SA, 咁點解要睇數字?
即係點 唔係好明
恢意思係開wifi ?
iPhone 會將你 Primary SIM 個 data 模擬放 WiFi 比 Secondary SIM 做 WiFi Call, 咁就可以做到雙通
即係我唔使開wifi 都得?
只要primary sim 開左你wifi calling ?
From Apple website:

撥打及接聽電話

你可以使用其中一個電話號碼撥打及接聽電話。

在 iOS 13 及以上版本中,如果另一個電話號碼的網絡供應商支援 Wi-Fi 通話,你就可以在通話期間接聽使用該電話號碼的來電。如果進行通話時所使用的線路不是流動數據的指定線路,你需要開啟「允許流動數據切換」,才能接聽另一條線路的通話。如果你已透過網絡供應商設定留言信箱,就可以在忽略來電時收到未接來電通知,並將來電轉駁到留言信箱。請向網絡供應商查詢有否提供 Wi-Fi 通話服務,並向數據供應商了解額外費用或數據用量限制等等。

如果正在通話中,而另一條線路顯示「沒有服務」,則表示網絡供應商不支援 Wi-Fi 通話,或者你未開啟 Wi-Fi 通話功能。1 這也可能表示「允許流動數據切換」未開啟。如果你已透過網絡供應商設定留言信箱,另一個電話號碼的來電便可以在通話期間轉駁到該留言信箱。2 不過,你不會收到次要電話號碼的未接來電通知。「來電等候」功能適用於同一個電話號碼的來電。為免錯過重要來電,請開啟來電轉駁功能,將所有來電從一個電話號碼轉駁到另一個。請向網絡供應商查詢有否提供此類服務及會否收取額外費用。
即係是但一個號碼要VoWifi先可以一邊上網一邊通話?
Yes
如果兩條線都得, 就要兩條線都有 VoWiFi
即係3萬唔得因為3萬冇VoWiFi
有咩建議
應該有Volte 就得
關過台乜嘢事
唔關有 VoLTE 事
因為如果 Primary SIM 用緊做通話 + data, Secondary SIM 就用唔到 data, 要Secondary SIM 都打得入就要借 Primary SIM 個 data, 只有 VoWiFi 先可以借另一張 SIM 嘅 data, VoLTE 要用本身張 SIM 嘅 data, 所以只得 VoLTE 係冇用
想問下如果想淨係養號碼
有邊張年卡平? 唔使數據都可以
只養號碼 可收sms 無通話 = club sim
少量通話 = Hello
多通話 = 萬能
請問club sim係會比個新嘅電話號碼?
可以開新
可以mnp
CSL門店會有?
自己用app申請就得
請問養號碼同海外收短訊係咪clubsim好d?
無話好唔好啲,只不過長遠成本較低,但留意免費保留期要自己計,每次保留期完結前買一次plan延期,如果一時唔記得就飲恨了

個人建議每年同一日提醒並即時買$6短訊plan,好記之餘又唔怕過期
clubsim最低消費$50
咁我續期係唔係都要$50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞