儲值卡/上台資訊區(24)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
之前用自由鳥幾好,可惜佢狂加價,
我住觀塘,佢上唔到網幾平都無用,
我今日岩岩轉Hello (CSL)
係咪可以即時轉去SOSIM(3)??定要等一個月??
Hello專打電話,上網買其他儲值卡/年卡,雙卡運作先至係上算之道,無人用hello主攻上網,而且通話同上網唔同,上網慢唔代表通話唔得,而如果對通話有高要求如量多,萬能VoLTE plan先係化算,而單卡通話又要上網都係去萬能卡
即走都得
三間都唔同
不過你個case我覺得首先應該搵咗間上網快嘅公司再諗combination
尤其sosim我驚你乜都唔諗就轉會抌心口
或者應該買張激上網,配合hello通話,會比較切合你之前用自由鳥個運作,hello有VoWiFi,屋企有WiFi 就唔怕接收問題,出街有VoLTE,怕4G網絡唔惦,咪行3G通話囉,3G通話質素唔差,無VoLTE之前全部通話都係3G,技術上成熟,根本唔會有大問題
巴打,我單卡要保留號+上網
應該都係sosim
咁如果單卡,根本就唔應該去hello!hello只用作養號兼通話咋!唔會有人用佢上網,因為慢同貴!

你咪買張sosim試吓先,試咗ok先好帶號mnp落去。或者考慮用雙卡機,保持返最大彈性
多謝巴打意見
其實我用雙卡機前,雙機運作一段時間,hello搭唔同數據卡,習慣咗帶多部機又無乜嘢,舊機插hello只通話已經好夠用,當然雙卡機最好啦
唔明點解轉台一刻仲要有錢剩
要轉去另一張卡, 本身sim卡仲有錢做乜
Mnp 平台要求,有晒官方文件寫實,儲值卡講明唔可以$0或以下,個別年卡一買就$0就要同有關網商了解可唔可以唔增值轉走,有啲講明$0都走得嘅,部分雖然$0但要滿足額外條件如plan仍然有效之類,要自行問清楚
用緊自由鳥230plan
每個月至少用50gb
轉唔轉好
對呢條thread 既巴打黎講

一個月要五十蚊以上已經係天價
你講舊台要求?唔合理喎!mnp 平台只要求個號碼mnp當日要有效無停台,儲值卡有效日期內並正數儲值額,就可以走。如果係新台要求,我覺得係頭盔嚟,以免失敗無機會重做,正如萬能要求轉嚟嘅卡最少留$5一樣
我去死唔係問題,人生出嚟就係等死嘅,只不過中間過程可唔可以活得有啲意義啫。我係針對對台唔合理,無話你講嘅唔係事實或者錯

你不如開名話邊間有咁過分要求,咁樣先可以避免問唔合理題發生,一嚟俾大家知睇路,二嚟唔跟指引做嘅電信商,係可以去ofca投訴嘅。當然我指舊台mnp 當日要7日有效期呢一項,新台如有咁要求我咁覺得有佢原因,佢想減低鑊氣啫
想出張副號,hello邊度買最平?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞