其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
「band3」改做「連登」
自卑變自大,吹水吹到
le
其實唔係純粹banding問題
而係好多老師出卷同教書都唔敢教得太深
大家睇下唔同學校嘅書單就知咩事
高中用牛津同Pearson都還好
但如果係developing skills Set A
teach and practice
performance
呢d真係自求多福
佢d卷差唔多係識英文就識做
分數真係唔代表咩,有d人可能無入大學,但係其他方面發展得好好,反而大學科目有機會局限自己出路。
條肥仔真係唔識架喎 萬五字都叫唔係好多
未考過DSE,但係英文卷唔係應該識英文就識做嘅咩
極戇鳩嘅諗法,你有得讀唔讀選擇用時間去創業,同埋你讀唔到係兩回事
入到去可能群埋唔過2.5既fd
佢拎到2.7 2.8左右就覺得好勁
最後入到top up其他fd入唔到

呢d人心態唔會變咁就一世
比份卷佢體驗下都叫串 都叫恰
唔好似得大陸人咁玻璃心好嗎?
呢下都頂唔順 咁唔好考DSE啦
陣間話考評局恰鳩你 就唔好啦

樓主係唔係好老師真係唔知
佢講得咁少 至少睇唔到有幾差

如果你追求開心 唔會比人「串」既
咁你補yylam啦
睇下過下日神
無人會鬧你
仲聽得幾開心添
東華嗰啲lol
好多讀ive嘅人都係咁
Band 3升大學真係好難適應
由最叻變最蠢
讀書內外各方面都比人屈

唯獨係到工作開始先有返自信
Band 3 出身多啲街頭生存智慧
發現自己解難能力高過好多同行嘅人
有嗰Asso senior entry入咗我個科
又係成日講自己中學名校/會考高分

問親佢點解year 1 未見過佢就話哩啲嘢唔講
Band3入到U真系 地獄難度
大把人係咁,你改得幾多個?呢啲人要佢自己仆街仆鑊甘佢先識痛
食多啲嘢咪夠質量
反而入到大學係覺得簡單好多,之前band3基本全部自學,大學模式完全好適應
入面個環境唔鼓勵人讀書
好少少係相對於band3而已,同band1個環境氣氛資源都係好大差距
武館可能係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞