其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
其實自卑到自大既人係幾乎無得救
性格由成長環境塑造, 小學生個陣仲可能有得救既
但接近成年既人, 憑言語係教唔到
一定係畀佢仆過街要會自我反省
不過更多既係愈踩愈深, 造就成如今香港廢老
補個習都咁多人生大道理
咁你又吹大咗喇星
無錯, 叻既人唔鍾意讀書都一樣讀得到, 解難能力9成天注定

但其實叫人接受自己智商低的確係幾難接受到
我嘅意思係d淺卷唔用腦都拎到高分
呢啲人淨係識教蓄前教蓄後,有心教同冇心教都屌,如果俾條友教育香港下一代真係死得
畜*
認知程度差異
其實世界好大,但好多時係井底好食好住就唔想面對個世界
傻人發現
未教過,願聞其詳
同我細佬一樣,全部科炒曬都覺得自己dse有20分
大把連登仔係咁
讀得好係學生叻
讀得差係教畜廢
期望每個老師都係GTO
我表哥band 3都畢唔到業 會考0分仲覺得自己好醒好有生意頭腦 只係屋企人唔support佢
條友學人搞生意次次都失敗收場要屋企人汁佢手尾
佢個大陸老母問佢攞錢就攤大手板問屋企攞 唔肯比就出去借財仔 等收數佬上門搞到屋企人焗住幫佢還

死仆街三十幾歲都唔識醒累人累物
其實真係有數據可以睇,個個人都以為拎33222好易,連登仔講到人手一個咁,但年年其實大概得35%嘅考生考到,其他嗰啲一係就根本考唔到,一係就跛咗腳
2020文憑試等級預測研究結果
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/PR_Results_of_2020HKDSE_Predicted_Level_Study_chi.pdf
其實考評局係上年已經話比大家知
校內試predict嘅level同dse實際level係唔同
所以自己predict level幾真係得啖笑

自己細個都經歷過
以前數學經常全級第1,之後出去比賽就知自己幾廢,有時可能真係要d錯挫先學到野(如果挫敗過都係唔變就算啦,冇得救)
呢d人要打擊到佢知道自己係垃圾先得
200磅可以打撚死其他考生 拎第一 Yeah
人問題
有機會佢細個有好多比人話錯嘅經驗
大個左好想證明比世界睇自己係啱

又或者佢父母都係死雞撐飯蓋style
個仔咪學曬返黎
利申 band3仔 b5 23分 有3粒星讀緊asso
衰中文 果然band3仔唔啱讀書
其實你個命題無錯啵 係真係「大部分」都好自大
小部分先會自動自覺發奮圖強
點解「大部分」都係因為佢地個成長環境問題同學習氣氛導致
上面d巴打都講左唔少
小部分可以成功都係因為佢地見識到出面世界幾大同幾唔受人影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞