其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
樓主真人對個學生好好gala
btw 佢係咪以為畢業論文好似ies咁9up就得
以前讀social sciences 寫paper要狂睇文睇書
做開top果d人都特別難頂,又自我中心,好要面

讀u好多呢類人,好難合作

中游果班比較好
無需太認真。
補完就算。
同埋其實搞咁多做乜。直接操past paper就知自己奶野。
以前CE AL年代....
我永遠都覺得好神奇,當然有d題目係重複出,有得背。
但有d題目要你中point, 冇得話言之成理即可得分咁樣嘛,其實操極,果d題目我都唔明點樣拎得曬分。試過N個策略都好難估到佢邊d先係points
校內成績再好,根本一操pp就好易奶野

講真,讀到大學更覺得成績唔代表乜野,我自問果陣自己d主科全部A range
但就算果陣你求撚其問返notes以外,果科的相關問題,我都幾肯定自己一撚定唔識
但如果連範圍內的野都唔肯讀,就更肯定d野更加唔識。眼見好多人,都以為自己好醒,可以臨急抱佛腳,或淨操pastpaper或sources。十個有一個有好結果,其餘九個都係炒曬車。
但呢個都只限學術成就,我都識人大學讀書好差,幾乎third hon, 我幫佢補習變返second low,依家都做緊老師
有個就好似樓主形容果種人,但人地依家移民左德國不知幾爽,而我重係嚮香港on99.
又係典型鄧克效應

Dunning Kruger effect

呢個現象真係萬能key
邊度鄉下
ohhhhhhhh 多謝晒咁多位大佬教導 我先知道原來我讀嗰間band3質素可能係最好嘅
哇 真呢? 但係我DSE竟然過2
咁睇嚟band 3啲卷都好難下喎
不過我都係好好奇 點樣可以作文五百字都冇 但係全級拎頭十🤔 係我間band 3學校呢啲人應該全部係DE班 全級墊底嗰啲
詞性誤用好出奇?你未試過咩? 質量還質量 質素還質素 關支那乜撚事
台灣
你老母係支那冇講錯
邊忽香港人講質量 重量?加乘減加識唔識?
咩撚叫詞性誤用 又多自創支那詞
唔好意思詞性誤用大學教嘅 你係咪冇讀過大學所以唔知?
改變唔到你支那種
有鄉音個雞
你啱 可惜我唔識支那煲冬瓜
好奇:合格率幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞