其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
咁我係咪要讚佢諗嘢好正面
咪又鳩佢囉 佢呢d先最好賺
同埋band 3唔係問題,係個心態有問題
唔係
要明讚暗踩
明愛?
唔爆了
早排有post講
有dse考生未放榜就教私補
仲predict自己數學最少5*-5**
真係笑死人
btw band 3校內英文卷如果用oup/Pearson 出卷 隨時無人合格
個班老師根本唔夠膽出dse level嘅mock比班學生
曾經band3拎全級第一

十幾年後今日我做緊廚房,日日做到隻狗咁,承受當日自大既報應

我都曾經以為自己係天選之人,會考有十幾分有條a就巴屎閉
我反而覺得讀band 3好自卑,就算考全級第一,都會覺得比唔上band 1考第尾,入到大學就更自卑,身邊好多名校畢業,覺得自己無exposure,淨係識讀書但又唔係叻,就算拎左first hon,都覺得係自己好彩/同學無讀書,到左做野個人都係勁無自信,不過呢啲都可能係性格問題。
井底之蛙係咁
直接收佢皮就得
無料仲咁撚惡真係搏屌
我band 3考第一
一直都有自知之明自己係外面係垃圾
果然出到黎真係垃圾
不過好彩都有得u grad
我以前讀中學嗰陣年年考第一都以為自己好掂,係到會考先至發現原來只係校內嘅對手太弱
比現實佢睇係串
一句說話可以解決既事 係要落人面
仲要覺得自己替天行道 站在道徳高地
你唔係串鳩佢 羞辱人係咩
大家成年人 你做緊咩 心知肚明
擺明係你唔順氣 比個下馬威人睇
你唔試下當面串屋企人 老師 professor做野廢 教佢地做人
搵個中學生(客仔)黎恰
作為一個成年人(估你係大學生)
唔覺得羞恥

你覺得無問題既
夠膽就當住人老豆 老母面
將成個流程做哂出黎囉
你覺得岩嘛

補習case大把騎呢客
你作為收錢既 “補習老師”

有良心就教好人 唔係潤人落人面
係人眼中 你只係唔識教/指導既教蓄(有收錢)
我唔知你讀到master定doctor
Harvard cambridge定hku cuhk
但最起碼知你做左呢件事
對個中學生有咩影響
你係咪預期 事後學生心性有所收斂
抑或發奮向上 成績突飛猛進
學生成長緊 做錯事難以避免
你經歷過 我經歷過
作為一個成年人 (有收錢)
你認為所做係咪正確 係咪情緒驅使你咁做
如果我係你 知道自己能力handle 唔到個case就應該走
真係好等錢使 你就打好呢份工 教好一個人
樓主幾多分?
玩傳說對決,打b,c排位時,大殺特殺場場mvp以為自己好勁

到上左更高排位後先知自己係廢物,場場拎包尾分數
質你老母
就好似打機都總有啲人留起新手場屈人機覺得自己打機好勁,上到elite grade就屎都不如
人地有mk妹送上門
條友留咗三次班
自卑姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞