其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
對呢啲人應該托到佢上天花板,話你咁有信心,第時上到大學啲論文都難你唔到啦
又唔係同佢過人世,咪附和吓佢囉
上面嘈嚟嘈去錯撚哂focus…
個問題從來都係
為人師表,如果個學年少輕狂
你應該點處理
你係留返啲自信比佢
等佢有心機繼續讀
定係好似樓豬咁講
比「現實」佢睇
等佢明白天外有天
但人地學生有咩反應冇人知
佢可能明白天外有天之後發𡚒
亦可能比你打沉咗隻船
呢啲嘢冇正確答案
先有討論空間

至於focus係band3 or 錢嘅討論
就一律係錯撚哂
band3出嚟大把唔同性格
band3出嚟成就都可以好唔同
佢地會讀唔成書
有一部份係個人問題
但都走唔甩有制度問題
band3嘅教學資源係點?
band3嘅教育重點係邊?
至於錢…
你要當係客咁處理
係你價值觀問題
有人覺得為人師表係聖職者
亦有人覺得為人師表係打份工
唔好套係人地度

btw樓豬你做乜要恥笑人哋夢想
夢想係荒謬嫁啦
你啲夢想好撚現實
我笑鳩返你係鹹魚啊
夢想不嬲都係講呢啲嘢嫁啦
反而識啲band 3仔上到asso/hd之後變到好好學識一個band 3出身嘅大學同學,讀asso爆4畢業,入到hku繼續爆4,最尾first hon直入phd
睇間學校想點
有啲Band3想chur間學校上去Band2尾嘅,個學習氣氛會好少少嘅,啲老師都幾積極

btw 其實我聽過一個講法係話Banding唔係睇間學校嘅質素,而係睇學生。啫係收得愈多本身小六成績差嘅學生,個Banding就愈低。所以點解Band1成績一般好過Band3咁多係因為人哋本身就打好咗個底,贏在起跑線

利申:啱啱喺Band3尾中學畢業,讀緊大學
好中
如果唔係你以為而家o係茶餐廳論政 d 藍絲廢老點黎?
真係睇性格,同樣係Band one,有反應嘅真係易補好多
讀物理治療?
做物理治療就有佢份
讀緊中學嗰陣好自卑
入咗大學就開始冇咁自卑,因為其他人讀名校band 1咪又係同我呢個Band 3仔拎一樣嘅分
工業 培英 余振強 航海 胡振中
質你老母量
連登都應該好多

基本上band3就係成堆垃圾

最緊要比信心佢
咁先確保到第時有人做sales / 司機/ 保安呢啲垃圾工
暴慘係頭10果啲
一路撐下撐下讀埋大學再出嚟做嘢
有時都未認清同啲HKU 有錢仔嘅先天同後天分別

兩種自信真係各有各好笑
隊份卷比佢
有7成咪入到poly pt囉
永光書院?

見到校內估分大多都U-1
問佢地仲話到時考合格就得架啦
離地到上太空
連asshole 仔都做唔到仲諗住讀大學
利申:響band3學校做緊
Band 3 考頭幾 大把女追住問功課特別數學各各都有求於我 果種感覺好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞