其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
之前有個讀band 3學校嘅frd,細我一兩年,想我幫佢補習,但條友話自己成績少廢,幾乎全部拎u咁話,好啦冇問題我都幫佢補。

屌點知教條友嗰陣,明明教緊條幾難嘅問題,但條友就係到駁東駁西,又話記得唔係咁做blah blah,次次一教完,就一定話其實好易啫,dse 一定拎到3甚至4 有次頂佢唔順,比咗份一般難度嘅卷佢自己做,佢即刻停哂手,我串佢唔係話好易咩,條友即刻黑面。

另外明明條友拎33222都成問題,但就日日同我講想讀物理治療,問埋我面試嗰日會問咩,大佬你保住33222 我已經要還神

最痴線係我有次係度打畢業論文,佢問要幾多字,我話萬五左右,佢笑住話:咁都唔係好多咋,比多啲時間我都作到啦但問題係佢平時作文500字都冇

好心啦,係垃圾band 3學校考頭十就以為自己好勁,出到去咪又係比人屌打,究竟band 3仔係真係個個都咁自大以為自己好叻人又廢又自大,出到嚟社會要點生存
補習咁多年見識過唔少
但唔太關band幾事
反而band3見比較多有自知之明 肯聽教
但無自知之明 補習為咗求自我滿足嘅人就好難頂
基本上教唔到嘢 佢只係想補嚟證明自己係啱 個世界係錯
其實校內試成績根本唔可以作準
尤其係band 2-3嘅校內英文卷直頭係災難
你叫佢做1次past paper就知咩事
睇人 真係
不如睇下佢入唔入到asso先
已走佬,唔想浪費時間
好好奇究竟係乜band 3 學校 咁嘅質量都可以考頭十 佩服
最後嗰句真,呢啲人補黎都嘥氣
大把,只要你係入面溫小小書都已經ok,入面90%唔讀書
分分鐘毅進都唔收
考試排名睇mass㗎?
好奇想知邊區嘅Band 3
好有以前我啲同學嘅影子
人地係客 你係做服務
講左d咩 你自己諗
好心成年人就咪同讀緊書鬥氣
覺得廢唔補咪走
串番個學生你會覺得型d
南區
教育點同
質量?份卷係咪好重㗎?
呢樣真,一種米養百種人,就算係Band 3學校,一樣都可以有好自大嘅人同謙虛學習嘅人。只不過既然佢咁冥頑不靈嘅話,都係由佢啦。否則都係棧自己辛苦
而家嘅教育已經唔同咗,開始走上商業化嘅道路
做得人老師點都想改正下佢,起碼比佢睇清現實,大佬佢都唔細啦,係咪仲要比佢活係花花世界,比現實佢睇就已經好串?

當然你啱,人哋係客,我大可以收錢算數,但我自問係個有良心嘅老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞