其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
以前一個人打三份工生六個仔女,仲有心機四百萬一個慢慢plan?分五個band人人都靠自己。而家資源多得三個band仲好意思話「老豆老母唔迫我,所以我唔得。」醜唔醜呀
即係你都認為父母幫唔幫仔女, 管唔管都好, 對仔女嘅學業都無影響? 若果係咁, 我見唔到理由去理仔女D讀書野
我調番轉, 年年喺 band 1 考最尾, 依家仲拎埋 master, 畢業時科科 B+ 以上

好明顯講緊個學生未見過世面
唔知出面世界係點,就以前自己好把炮自視過高喎
十年前高登屌教畜
十年後教畜post 2000幾正評
我當年讀band 3一個同學話一定要喺香港讀醫最後做左PCA
唔好話band3
你普通band1第一都好
入到大學都會見識到人外有人啦
而且會發覺公開試成績唔係全部
真,我都係band3升u,覺得各方面比唔過名校生,多少因為自己出身而有d自卑。
想知係咪天水圍中學來?
......
屌啦星禁錯負皮,好欣賞你你講得好好,你refer呢個ig post好幫到我,thank you!
有啲細路 有冇讀書 都係入band 1
有啲細路 有讀書就入band 1 冇讀書就入band 3
有啲細路 有冇讀書都入唔到band 1
因才施教既姐

屋企正正常常 唔喊打喊殺
正正常常咁 淨係番學聽書做功課
都已經入到band 1
唔溫書都應該攞到90分以上
如果係認真恒常溫書果啲係超晒班
科科98 一百分 咁樣

連聽書做功課最基本呢啲都唔肯既
先需要去逼呢逼路
但係呢樣已經係個細路既問題
另外如果做齊都唔得既
就係智力問題
一樣米養百樣人啫
只係band 3學生一定要好自律先唔受人影響
講真,3萬真心唔難搵
一直都唔會羨慕一份要面對屎尿屁血濃痰,仲要返shift嘅工
咁你做唔做到呢份工?
DSE 夠分, 唔入
我連幫老豆抹身都嫌核突, 有潔癖
細路仔個個都係咁on9架啦
你以前係band 5 學生?仲垃圾?
東華都收22-23
一堆3 4冇機
Band 3 唔好話神唔神科 每年直升ugc 既已經係幾隻手指數晒有時話讀唔掂出黎做野呢句其實錯唔晒
做返幾年垃圾工等你有動力向上流個陣再讀返書好過啦
淨係睇英文有冇三先
大學生未返過全職既戇鳩程度同中學生其實分別唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞