其實band 3仔係咪大部份都好自大

417 回覆
3110 Like 54 Dislike
有d讀到中3已經諗住退學
返學就日日搞事白坐
band 1仔唔讀書都屌打band 3仔啦...
十幾分唔算好差
樓主講緊而家band3姐係334前的band5+band4+band3合體
因為我一直都想幫一個自卑嘅朋友,想了解下就睇左D心理學嘅解釋
話佢地由一開始想要認同感,但係拎唔到,就會做D野引人注意
如果都唔得,個人就會鍾意挑戰權威
透過 "我能夠唔認同你" / "我能夠批評你"
目的係想做到:"原來我都有料,可以judge你",去滿足番自己一直得唔到嘅認同
所以個學生就會同你講:"萬五字都唔係好多咋,比多啲時間我都作到啦"

有時你喺現實生活 / 連登 會見到人地 judge 好多野(冇建設 / 為左踩低人嗰種),目的都係要拎自我認同,本質都係自卑

呢個情況好多人都會選擇同佢鬥過,不過個心理學就唔建議,
因為鬥嘅結果,通常會引來更大嘅反彈,
對方係會報仇,就會做唔到你想教育佢嘅嘢

所以頭先就有個人覆你,話你唔應該同人地鬥/踩人。不過我都幫你講返句說話,我覺得你同佢講份卷又話容易,未必係屬於呢種。如果你係客觀同佢講番佢自視過高(唔係比面色/有脾氣嗰種),係OK嘅

通常去到呢步 — 挑戰權威,根據書嘅講法,係要睇心理醫生先搞得掂。
因為對佢地嚟講,係培養左一個方法去令自己開心(代價係唔尊重人/長遠自己唔學野),因為自己實在太自卑,非常需要認同感。所以要佢改,係叫佢同自己利益過唔去

所以樓主你已盡左你能力幫佢,唔好太上心,本來呢個問題唔係一朝一夕成型,一般人亦難以改正佢心態

講明一點:我上面講唔好同人地鬥/踩番人,係引用書對教育嘅講法。唔係教大家一定要點做,比我都覺得難。而根據人性的弱點,都有同樣講法,通常最後自己都係食番

講多少少:個心理學係阿德勒心理學,入門書係被討厭的勇氣
上面只講左頭三個變化過程
總共有五個:認同—>引人注意—>挑戰權威—>報仇—>放棄所有
引人注意係平時上堂大叫嗰隻,
放棄所有係"係呀,我係咁廢架"
band 3 仔出身
果陣成班英文個個都係aim u~1
有個老師好有心教我地
有個傻閪日日都話咁易 自己都識
唔聽書去左自己做練習 (做左成年都係同一本
最後2都冇
老實講 個細既唔識野你同佢計黎做咩 你被人串係唔高興既 但你做老師都唔洗還曬拖 再講一個大學生全職都未返到知道幾多現實 將心俾心你係個唔洗野既細路都希望人地教你唔係串7你
做老師係做一個帶領嘅角色
比現實個學生睇有啲咩問題?

唔通等佢以為真係自己好叻
然後臨場實戰嗰陣柒到PK?

好心你啦 一啲邏輯都冇 教育教育
淨係要教? 唔需要培育?
唔需要比個學生認清楚佢自己嘅弱點?

我想講 俾佢認清楚事實係好事 咁樣佢先會有進步
我唔覺得你屌嘅嘢有任何可取之處
條友咁嘅心態,攞C都成問題啦
以前讀hd 試過有條band 3仔出身嘅係咁話ielts拎7好L 易佢喺嗰啲考試夠鐘可以走就走嘅人(條友廢到連試題啲英文都睇唔明)
中中係政治操作嘅產物嚟
越無知既人越自大
我諗巴打你特別指明佢係band 3仔,係因為佢成績理應相對冇咁好,但結果出奇地不斷咁串你。

幾年前我都遇過類似嘅情況,幫一個band 3學生補習,佢又係話自己某幾科應該穩陣攞level 4或5,話入大學應該穩陣,但事實上佢平時溫書進度都behind schedule,本身又唔算特別醒目。最尾放榜大部分科目都係攞level 2或3。反而我幫過幾個band 1 or international school 學生補習,都冇出現「自我感覺良好」呢個情況。

P.s. 不過當然唔係話大部分band 3學生都係咁
高質回覆
痴撚線回覆認真好用心咁睇晒,學到野,多謝巴打
你講得冇錯,我係出奇在於佢成績咁差咁串
band1考3322應該係全班包尾個幾個
起碼平均4以上先叫合格嘅band1仔
達克效應 越蠢越自大
應該係世襲既思想使然...
屌 我嗰間都同你一樣
係咪識
做左十幾年補習
教過過百學生
中中/Band 3仔多數都謙卑
可能有一兩成算係自大
能力天資好差但以為好易拎好成績

中中/Band 3仔有d都係醒目
起碼做人處事醒過我10倍
但讀書能力好多都唔ok
記野差學完好快唔記得
同1個字最叻果班講1-2次就記得
Band 3仔可能連續錯10次20次都繼續寫錯
同埋可能因為中文上堂
自己又無意識自學英文
連最簡單嘅字好似kites/train/however都唔識
呢d情況我諗最佳態度都係知恥近乎勇
付出比英中學生雙倍努力先得
質你老母量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞