STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 6

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
以為今日星期五,有Bad batch睇
C記姐係Carousell?
其實我6 inch只係追clones冇追其他
唔係現時點冇得訂都唔會揀Carousell
再唔係FB Star Wars group都有人開訂
係啊
面交嘅話都還好
但訂野真係唔敢喺網上訂
見呢個仲要比500訂金
一走數真係追唔到
隻Cody等左半年 次次都唔同理由delay
都係搵下邊度有現貨算 冇訂開真係唔識分
等到隻HT Rex就派都未有BS Cody...
Bs Cody 而家應該有現貨
試過一次訂Ahsoka332nd Clone Trooper
點知條友之後冇再搵過我
好彩係冇俾訂嘅
都係去返舖頭定穩陣啲
bad batch 係第一套動畫/movie 講點解復制人會被取代?
係 Legend冇記錯係過左好耐先轉

[編按: Katie Lucas為本故事原作,George Lucas二女。劇本作品有:113 Jedi Crash, 304 Sphere of Influence, 306 The Academy, 307 Assassin, 312-14 Nightsisters, 419-22 Darth Maul Returns, 601-4 Fives/Conspiracy arc. ]

星球大戰一直都係我生命之中重要嘅一部分,好自然地我根本唔記得無星戰嘅日子。

開始拍攝前傳時,我八歲;煞科嘅時候我就十五歲[註1]。少女時代,我有幾個暑假都係喺前傳片場度過,作為場務,一邊睇嘢一邊學嘢。我記得我細佬為咗一場特技動作同Nick Gillard訓練咗幾日[註2]。正式開拍嗰陣,大部分演員都嚟咗現場幫佢打氣。Hayden同Nick都好為佢自豪。台前幕後好似就變咗一個大家庭。呢樣就係星戰嘅基石。一班充滿熱忱同創意嘅人互相合作、互相支持。

我十七歲嗰時,好榮幸有機會可以加入呢一個大家庭,為Clone Wars寫咗我嘅第一集劇本《Jedi Crash》。Fans熱情嘅歡迎,鼓勵我考慮正式向劇作家嘅目標進發。結果我擔任Clone Wars編劇之一接近十年。期間我好開心有機會可以發掘劇集入面一班最刺激、而且最無道德底線嘅角色:Aurra Sing、Savage Opress、Darth Maul,仲有我嘅至愛——Asajj Ventress。

睇住Buffy the Vampire Slayer大,我一直都鐘情於堅毅嘅女角。而Ventress就係我夢寐以求嘅反叛戰士。佢嘅強項同弱點都引起我好大共鳴。我好興奮可以執筆Dark Disciple。當時我啱啱失戀,而寫Ventress同Vos就係一次嚟得正好嘅抒解。

好可惜呢個故事未出街,Clone Wars就被腰斬。不過見到Ventress可以透過小說嘅形式,終於得到佢應得嘅謝幕,我都鬆一口氣。呢個故事嘅核心係救贖,無論人傷得幾深、包袱有幾重、環境幾艱難,都可以搵到辦法重新振作。每個人有一個有一個嘅機會去改變自己嘅一生,而我哋就要抓緊時機。

同Clone Wars一班出色嘅劇作家同埋Dave Filoni合作,會永遠係我職業生涯中嘅一段難忘日子。Clone Wars對我嘅磨練肯定咗我嘅前路,更重要嘅係畀咗我參與創作星戰呢份禮物。

我呢世人都會記住,爸爸同我偷偷地鼠入去黑蚊蚊嘅戲院。John Williams經典嘅主題曲喺喇叭響起。我哋兩個拖住手,周圍嘅觀眾舉起光劍,隨住螢幕上「星球大戰」嘅標誌歡呼。我從來都無見過我爸爸咁開心。

願原力與你們同在。

Katie Lucas

* * *
[註1] Katie Lucas於前傳每一集客串角色分別為:Anakin朋友Amee、Twi’lek舞蹈員Lunae Minx、Pantora參議員Chi Eekway Papanoida

[註2] Nick Gillard:前傳三部曲特技指導。EP III客串Jedi大師Cin Drallig(佢個名倒頭串),帶領Temple Guard,負責神廟保安。角色亦有於TCW 5.17出場。
細佬Jett Lucas:Order 66喺神廟走甩,遇到Bail Organ嘅學徒Zett Jukassa
第一章

Ashu-Nyamal,Ashu家長女,Mahranee星嘅子民,同佢嘅屋企人一齊,逼埋喺一架共和國運輸艦度。Nya同其他難民準備迎接一波又一波來自外面戰鬥嘅衝擊。複製人嘅命令喺Mahran人生成一簇嘅耳朵中迴響,同一把聲音卻來自不同嘅口中。佢靈敏嘅鼻哥聞到喇叭中絲絲恐懼。

又一波衝擊擊中運輸艇,成隻船擢咗擢。幾個細路喊咗出嚟,但係一班大人仍然可以保持冷靜。Rakshu叫咗Nya兩個細佬妹過嚟,佢哋已經撳扁曬對耳仔,喺媽媽溫暖嘅懷抱之中瑟瑟發抖。流血不流淚: Ashu家係光榮嘅一族,佢哋世世代代都為Mahranee嘅政治同軍事作出貢獻。Nya嘅妹妹Teegu能言善辯;孻仔Kamu就向藝術家嘅目標進發。

生活本應係咁,直到分離主義軍將Mahranee首都夷為平地。
作為Jedi最艱難嘅,就係我哋失敗嘅時候,Obi-wan Kenobi大師沉思。佢同Jedi議會已經見過太多呢種場面,每一次都仍然咁痛。佢但願每一次,仍然仲識得痛。喺佢面前,幾千條生命臨終一刻所面對嘅恐懼,隨住殘酷嘅錄影漸漸暗淡、消失。房入面嘅沉默幾可令人窒息。

Jedi主張了無牽掛(nonattachment),一直都可以幫助佢哋克服傷痛。唔多人真正了解,即使特定嘅情愛,例如戀愛或血脈被禁止,但Jedi並不恥於大愛。喺佢哋眼中所有生命都係寶貴嘅,當有咁大程度嘅犧牲,Jedi除咗心入面嘅痛,仲感受到原力嘅傷。

[註3] Aleena族TCW初出場為405
第一章前好前仲有段野
睇漏眼

序章

複製人戰爭,一場為人所知嘅戰爭已經係銀河系之間持續咗幾年。一場介乎銀河共和國同獨立星系嘅派系鬥爭,已經影響咗數以萬億計嘅生命。

守護銀河和平數以千年嘅絕地武士被分離分子嘅大佬,Sith大帝——Count Dooku玩到氹氹轉。

呢場戰爭睇落好似唔會完咁,傷亡人數每日都增加緊。絕地武士要用盡任何方法去解決佢哋嘅死對頭。有啲方法係諗下都唔得,而有啲人就係永遠都唔可信......
今晚又有得睇 會唔會有Rex
呢間無anakin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞