STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 6

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
第廿章

伯爵靜咗一陣。終於嚟到面對佢嘅一刻,Ventress發現自己十分之冷靜。兩個人傲視周圍嘅達官貴人,就如往常嘅一日。

Dooku嘆一口氣。「乜你咁失策,仲返黎搵我呀,我嘅好徒弟?今次我肯定唔會再留低手尾。」

佢都同Vos講過同一番說話,或者咁上下。Ventress奇怪係咪由佢嘅舊師父身上學返嚟。

嘖嘖,咁樣好似唔多人道喎,係咪呀伯爵?你唔會喺度殺咗我嘅,咁多隻眼睇住。」Ventress知佢無講錯,而咁樣講就會激到Dooku更加煩躁。
Ventress挨落露台嘅石欄杆。方才Dooku先喺度七情上面咁大講虛偽嘅得獎宣言。夜幕低垂,天空卻從未歇息。萬花筒般嘅煙花閃爍住每一種色彩,噗噗迴響。

正如Dooku啱啱感受到佢嘅存在,Ventress都感覺到伯爵靠近。佢係凜冽嘅黑暗,唔似得夜晚咁親切,卻只有陰險同醜陋。Ventress唔止一次疑惑,點解佢竟然曾經崇拜過呢個人。晚風輕搔裙擺霜鬢,佢繼續望住一個個煙花於夜空綻放。

「陪我飲杯,好嘛?」Ventress驚訝咁轉身,見到Dooku攞住兩隻酒杯,遞咗一杯畀佢。「Alderaan出嘅經典。而家呢個時勢,唔係咁容易搵到。」
[註25] Clankers. 花名,擬聲機械兵行路傾拎框冷("clank")。翻查TCW第一季TVB版粵配,複製人稱其「爛鐵」(2,5)、「罐頭」(1,5)、「滾蛋」(1,16;按應指droideka)。此處取Ahsoka提供之全名「爛鐵罐」(14)
[註26] storyboard by Spyros Tsiounis:(係,我寫完成章先搵到concept art)

第廿一章

Asajj!

哀傷與恐懼要淹蓋Vos。佢想跑過去,去幫佢,但係咁樣做唔單止無補於事,反而等於送個機會畀Dooku殺佢。一剎那之間,Vos記起Ventress教佢嘅嘢。當時瞑蛟想勒斷佢,最原始嘅恐懼佔據住佢成身。當時佢就係利用呢一股恐懼,將佢轉化為仇恨,殺咗隻野獸。而家,Vos一諗到Ventress生死未卜,佢再一次喚醒呢股恐懼。

意志清空,只迎嚟一個冷冰冰嘅目標:殺死Dooku

Dooku笑一笑,好似好滿足咁話:「佢帶你見一見黑暗面,仲畀你……試過其他嘢,我估。話畀我聽,Vos,你決定打低我,犯咗幾多條絕地嘅誓言?」

[註27] Ventress把黃光劍此處最後一次出現,其模型及後於第七季循環再用,成為Maul雙頭劍另一半。 相關插圖見本書前傳短篇《Kindred Spirits》:https://lih.kg/tmwbvJX
呢兩章為免吊胃口索性買一送一。上個禮拜甩轆唔好意思,ch16-18放閃放得太犀利笑到我(入面有三句我由五月唧到出po之前先定稿,形容條裙個一段寫到我),一係就捉字蝨分心寫咗個lit crit出嚟

而家本書過咗一半,實際文字量已經同Ahsoka睇齊。下半part基本上初稿已經寫好,係爭校對同潤飾。所以唔使擔心,呢本書係唔會爛尾嘅!嚟緊喺新po應該可以回復日、二、四嘅schedule。連載預計去到九月頭,到陣時就可以擔定櫈仔等Visions 多謝Andrew巴協力及大家包容(雖然唔知有幾多人睇)
乜Ahsoka咁短
Ahsoka青少年級短啲
Dark Disciple淨係光劍戰都多佢三場,加埋大大小小嘅追逐/空戰
Ahsoka半章打贏救埋人走,都唔夠喉。呢本開親光劍就寫夠兩章
呢到有冇人玩光劍,今日買左把rey
有把燕青嘅obi 劍
燕青我得把青雲玩雙頭😂

上Reddit見到把Signature series黑武士光劍
好靚勁好J
有冇ching知道咩價位?
USD949.99…
這些機會
新版嘅話千幾都應該有
但係就冇得拆出嚟
Galaxy edge嗰把就有得拆不過好難買
官劍比例同細節位好差,可玩性又抵
呢把係非官方
有把FX Ani
即係官方嘅話
要有得拆就得舊版signature同galaxy edge?
唔怪得咁值錢…
其實官方出嘅多數都大把好多
不過lightsaber小弟研究唔係太深
留返其他Ching答會好啲
https://youtu.be/Yk8VySFsmbw
仲唔訂
六弟垃圾姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞