[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
終於到m2
你實考到啦
我專心放假休息去玩...
冇報呀
其實我冇咩大志
拎過就算..
屌你老母,U咗

有冇人知點prove
我sub u=pi-x又唔得pi/2-x又唔得
發覺好多integration都係part a難過其他part
上下除cos^2(x/2)
thx 試下先
咩t=tan(x/2)嗰舊?
唉 啱啱對左 paper2錯左成5-6題 paper1大概要咩分先可能有5*?
90左右啦
聽大家講今年MC咁恐怖, 預計今年個計法會似2018或2020, 你有呢個分應該識自己計嘅
預5*cutoff 都係around 84-86左右

卷一卷二分數比重
卷一卷二每年佔分嘅比重都唔同, 從來都唔係考評局官方講嘅 65:35。
考評局會分別將你卷一卷二個分數倍大, 捨入至整數, 然後加埋就等於總分。
以 2020 為例, 卷一比重 106 分, 卷二比重 76 分, 總分 182。
(卷一分數) * 106/105 + (卷二分數) * 76/45 = 總分
搜集咗啲資料, 多謝返星說嘅朋友們。
年份、 卷一 、 卷二 、 總分
2012、 129、 69、 198
2013、 125、 76、 201
2014、 111、 73、 184
2015、 115、 68、 183
2016、 117、 69、 186
2017、 114、 69、 183
2018、 112、 78、 190
2019、 117、 71、 188
2020、 106、 76、 182
係, 個概念其實係一樣
EAA係咪真係夠膽咁考㗎
2017考過
咪玩啦 P1扣成差唔多30分喎師兄
嗰條引導住你咁做easy la
上下除cos x
分母變咗sec x + tan x
再let u = sec x + tan x
after substitution, 個integrand會變咗 -1/u^2
咁樣得唔得
EAA要出一定會guide住啦
呢份卷係咪k字頭補習名師出?
T-formula
見到呢啲default LaTeX format文件, 都會有咁嘅懷疑
得呀 我用上邊嗰個都計到-1/u^2
擺撚到明啦
神技
只要考評局一出, 你哋學過嘅話就贏晒喇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞