[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機
https://lih.kg/2467982

Paper 1 答案
https://gofile.io/d/GgAPLL

Paper 2 答案
BCDBD DABAC
CBCAC ABBDC
DABDC ACDBA
ADCCA ABBDA
CDDCB

問grade template
卷一 : _/105
卷二: _/45
有無_?

繼續討論
遲啲M2都係用返呢個post
會考刀冇C
會考有冇D
留名
今年18a連cos law/sin law都唔駛用
有少少唔習慣
卷一 : 92/105
卷二: 43/45
有無5**?
好近條線, 唯有祝你好運
Paper 1 Q18 睇錯左個梯形,唔怪之得計到b ii冇方法搵到AE,淨係搵到AF
有冇英文版試卷?
卷一 : 24/105
卷二: 19/45
有無2?
卷一 : 40/105
卷二: 20/45
有無E
卷一 : 100/105
卷二: 37/45
有無5*~5**?
卷一 : 95-99/105
卷二: 43/45
有無5**?
又錯傻仔careless,今年paper 1又差2分先爆機
想問會考巴有咩方法突破樽頸位?
無論係core定m2 都做熟過往dse pp
但上年同今年都係5**入面既低位(未知今年m2點)

利伸:數學major,都係以爆機為目標,但未做到一直進步唔到
卷一 : 66/105
卷二: 28/45
求4
爆機最緊要嘅係速度
要高機率地爆機, 第一次完卷嘅時間就要控制喺一半以內。

了解返自己平時衰咩, 記得遇過題目嘅伏位, 避免自己再踩中。 做完卷check卷嗰下, 要用出題角度去思考人哋會點樣伏班學生, 例如hemisphere vs sphere之類。

至於M2就真係無研究到一套好方法, 我自己個分都唔係高加上近年都唔夠一半時間淨, 所以有時都會check漏眼

速度呢樣嘢就好睇自己做數嘅方法, 越多越快
關於MC速度, 好多都係case by case咁嚟, 唔會條條啱用, 所以我都唔識教

例子

要嗰條線穿圓心(9, 10)同(s, t), 斜率 -1/4
見斜率會判斷到係C或D, 跟著代(9, 10)
唔使真係計個常數項出嚟咁嘥時間, 你諗左手邊唔可以係全部正數就完, 呢個亦係C同D嘅主要分別。

但正常學生落場會咁樣思考咩
其實M2 更加係喎
要考好M2 更加要識出卷
M2 條條題目都係承上啟下
有唔少題目係未開始計, 已經可以從下面既part 去搵到答案
係煩在個計算量, 睇得穿佢成條想點, 就係中間計錯數
以前聽你講最憎做 system
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞