[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
但係u=sec x + tan x嘅話上限個pi/2擺唔到落tan x度wor
巴打咁我95/105 41/42有冇可能踩到5**條界
做咗indefinite integral先
最尾個expression上下都乘返cos x
先至再代pi/2落去
但我都懷疑咁樣係咪valid
Reference: Pure maths 2011 Q8(a)(i)
如果你冇高估自己
當LQ 6成, MC 4成今年應該都有機會兩粒既
不過LQ唔好預自己太高分
學會考巴話齋
有時答案岩真係未必full mark DSE就係咁on9
所以我自己每一次都會扣多自己5分
依家讀linear algebra 好煩
叫做暫時頂得順
睇其他post話之後去到complex就嘔血
同概念
不過有guide住
冇guide要自己代
屌 paper 1 第一題已經錯左
利申 上年5**
想問今年自修考m2,中學冇讀過m2
剩係早一兩年係u讀過下matrix同calculus
呢家應該點準備好
卷1: 30-32/105
卷2: 21/45

有冇2?
其實卷一同卷2最小幾多分先可以合到格
今次考試嘅目標係咩? 點解要考M2
諗住睇下m2會唔會有個靚grade,core已經兩粒左,想睇下m2有冇機上5
Good luck啦, 好彩可能過到條合格線嘅
好彩上到5, 你對靚grade嘅要求似乎唔高
臨尾呢段時間都係做pp㗎啦
m2咁癲但係core立定flag有5**?
我core 18同20都考左都係5**
不過冇考過m2
Why突然想考呢
呢家我都係做pp,不過我calculus底唔好,啲application做得好差,反而matrix都ok
你當個reason係我final year又想睇下自己啲數咩料啦
因為我個原因都幾特別下,識我而有睇呢個post我會自爆左
有得攞星我都想,但我本身冇讀過m2,大學啲數雖然係有讀過類近既野,做落pp發現個感覺都幾唔同,就保守左唔敢期望太高
同以前既我一樣
比心機
DSE個程度都無咩嘢要明, 識計已經贏咗

有冇M2心得分享?
有credit
開心囝
頭盔 有一兩年係斷估嘅 可能有出入
唔好執著於完到成條 見到好煩嘅運算飛咗先 盡量拎哂section B每條嘅前一半/大半先做淨低嗰啲
當然好似2020 Q9一開波要d兩次就算把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞