[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
Elonmusk 上水未
數字柒都咁
除左玩鳩考生有咩意義
睇黎m1/2轉型玩煩膠
上年考個陣專登入左條poisson program

上左岸嘅睇呢堆野真心覺得onL79
老實講與其玩呢堆除左考試玩鳩人嘅d/in
不如教下最基本mul cal
反正都係學方法啫
真係辛苦晒考生
10c
non-commerical一封,commerical一封,
個prob要唔要乘2
喺現行環境下, 唔玩煩膠就拉唔到curve
課時咁少, 範圍就唔會教得闊, 5 或以上嗰班學生會變得好難分高下, 唯有玩煩膠
先唔討論啲老師仲記唔記得mul cal啲嘢, 班學生都無時間/心機讀啦
再講而家課程又再cut, 下年份M2卷一定會更煩膠

我想講普遍學生 (lv 5 or below嗰啲) 表現差唔係因為蠢, 係因為呢科唔值得投資, 你點cut syllabus都唔會幫到佢哋

唔洗,因為佢只係條件而唔係分先後 就好似你NC0執,C一封咁
唔洗乘啦 同有年past paper問遲到早退一樣道理
唔玩煩膠就拉唔到curve真係好撚煩
又係考處理得快多過考你識唔識
見到真係覺得班學生好撚慘
m2本身就係為大學讀sci/engine打底
而家cut到咁學唔到有用野
考試就出堆煩膠到得考試用途嘅數玩殘人
今年m1/2藍色書嘅考生建議:考生應加強求導法的訓練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞