[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
-11做落去係咪要rej. no solution
做第九題個人好迷做到個人on99咁,同埋matrix自己硬頸左陣外,其他都輕鬆
不過有啲發瘟有啲careless mistakes唔知有無5**
yes, need checking
perimeter
yes
尋晚入左條system既program,一入-11見math error就知佢inconsistent
但無時間慢慢寫比佢
我就一開始定義左個方便寫法等自己唔洗係咁寫ijk搞鳩亂自己,最尾答案先寫返
用5秒寫句 delta x≠0 可能執到1分
我就一開始就膠斯eli咗,所以好易解釋
係咁發神經做錯野搞到要重做今次報黎玩下點知
落雨有個 tank 裝水
俾左 dV/dt 你
a part 問 dVdt max 時 t 係幾多

b part 搵番 V volume 要 exact value

c part 有個 inverted cone
我記得用相似三角形計普通野

最後利用 dVdt 搵 dh/dt 出黎

好似係咁,係條式煩 d
問既野唔難
M2 rate of change題目提到OP以均速上升
但全條無提過O係咪原點

取消取消取消取消取消

你拗唔過佢㗎喇
第九題做到發神經乜撚都唔記得明明rationalise就得,想死
諗住Part a用sum of square distance做搵左個a先,點知後面都係要用,想死
唔可以俾一啲死板同先入為主嘅諗法影響你嘅思路

取消取消取消取消取消
金翅pk
會考巴會唔會出M2 solution
係, 但今次考評局都係有寫錯嘢, 我要爭取合理權益
有卷就會寫
希望成功爭取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞