[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
In sec^3c check卷個陣見到已經係個腦 in緊
食埋飯寫M2
我用differentiation check
Perpendicular bisector 唔一定穿過A 所以咁樣證有問題
十卜
係咪發現rate of change 嘅OP係無定義O呢

取消取消取消取消取消
m1 q10:
(a) 0.9371
(b) 0.0986
(c) 0.2681
(d) 0.4993
(e) 0.4101

correct?
你諗多咗
個人認為今年m2較易
q1 first prin都係rational function 冇trigo/ln
q2 mi擺喺度有新意 但k=1加到n應該做到熟曬
q3 binomial算係少少難 分母有x
q4 trigo好textbook 係要小心(b)啲答案
q5 正路 做過20年q9應該唔會驚
q6 最後一年果然考normal 運算較簡單
q7 都係(a) in by part (b) in by sub
q8 system正路 係題目咁多個d有啲煩膠
section A總評係冇往年咁難咁煩

q9 (a) textbook實有講過
(b)有兩個function可能有啲同學handle唔到
(c) 唔好畀個3^x嚇親 by (b)會冇咗

q10 少煩
大佬你冇講O係origin呀 取消!

q11 返返去diagonalization 都係好textbook
(b)(iii) 記得 (B^-1)^555 = (B^555)^-1 就得

q12 (a)(i)(ii)(iii)照舊送分
(a)(iv) 諗番個height of tetrahedron就得 都送
(b)算有少少新意 記熟四心定義

section B總評係除咗q10煩膠 其他都正路
早鳩知唔做第十題都要搞掂其他
今年最煩膠呢條 仲要係唯一一條煩膠嘅
Past paper 係咪一定會定義O係origin
如果佢今次無講真係要取消
就我所知嘅題目, 全部都有定義
往年會寫"denote the origin by O"
今年好似有啲卷都有typo,又有啲位怪怪地
考評局啲人work from home做野就拿西曬,取消啦屌
如果佢今次唔取消 影響好深遠 後屆d人會自動認為O就一定係origin
做卷嗰陣真係有思考過咩係O
以為佢印錯Q, 但又諗應該無咁危次智, 夾硬當係原點咁做落去

m1 q2
a) 0.8996
b) 0.2132
c) Yes (probi should be 0.545966228)
V要exact value
弱智*
後悔到打錯字
真係印錯應該會發現到
英文印多左個the變左the the都即改
呢題有寫字就full mark
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞