[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
我都係將我知嘅source放上嚟啫
我無追post唔知佢睇咗係我唔啱嘅
冇事嘅
即係個cutoff到依家都真係個謎
97果個係同一個人黎
專登擺兩次打飛機
真係好無聊😂
再問下 如果我
2017 core 5 m2 5
2018 core 4 m2 5
下年再考雙數 有冇可能5**到?
你今年2個都拎u,下年都可能5**架
Dse M1 2020 Q4 查表 z=2.5550..... 是 0.4946 定 0.4947 定 0.4948?
marking 係用 0.4948
我見識過某會員由3升上5**, 所以唔係無可能
但你要問返自己, 憑咩覺得自己會比2018年升2-3個grade
50/105
27/45
求3
實力未到啵
可摸耳幫手計一條數
f(x)+f(x-1)=x^2
已知f(19)=94, 求f(94)
唔該哂🙏🏻想對下答案
今年的HKMO?
let m = x-1, x=m+1
f(m+1)+f(m) = (m+1)^2
-1 * (f(m+2)+f(m+1)) = -1*(m+2)^2
f(m+3)+f(m+2) = (m+3)^2
...
-1 * (f(m+74)+f(m+73)) = -1*(m+74)^2
f(m+75)+f(m+74) = (m+75)^2
put m=19, sum them up, LHS好多cancel out, RHS係一堆sum of squares
計到 4561
我都計到呢個
驚了
M2 係咪部3650P II比50FH II有優勢啲
帶晒兩部入去咪得
你啱
有冇見識過5**喺大學完全讀唔掂
碩士都讀得掂就ok了😆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞