[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
System同curve sketch
地獄課題
一般學生就靠呢兩題做膽
「可能我aim嘅嘢同你唔同」 (某會員, 2017)
唔係要SINE LAW咩
跟住b i) 好似cosine law
利申: 唔係考生 尋日睇過下份卷9做冇寫step
同我完全調轉
最鐘意做呢d
因為一部cal 機出晒答案
流水式滿分題目

相反
integration 呢D, 有時落第一筆前都要諗好耐
無咗 pp-1 同 u-1 好多年啦
前者應該唔扣, 但如果仲需要考試嘅人見到呢個留言, 就麻煩你以後用返長寫, 唔好承受不必要嘅風險, 同埋寫short form唔慳到好多時間

後者就睇返我第一個post, 有專登講咩情況會扣, 咩情況唔會
卷一 : 87/105
卷二: 41/45
有無5*?
sure
簡寫唔會
寫錯都唔會
因為大家都知你講緊乜
除非你錯到marker 唔明啦

年年都有大量人問
答案係 : 睇分做人
如果題目有3分, 係叫你solve simultaneous equation
咁當然step 係佔分

但如果題目都係3分
但simultaneous equation 的出現只係成個答案既10分之1
咁可能就會係列到條式 + 答案 = 1分
點樣solve 係0分
同求
點樣一部cal 機出晒答案
Q5一定會扣
Q6應該都會扣,我覺得個分數會計埋解聯立
10同17就唔扣
應該問點樣唔係一部機去做
兩部cal連機咁計, 加強運算力
Q5 Q6如果淨係let一個unknown計啱呢?
咁已經算係做咗解聯立嘅過程, 滿分
以為有program
自膠
入個matrix multiplication同invserse matrix program就做到system of equations啦
點會夠
唔做直頭攞3
😂
可能人哋唔係讀applied maths呢
Q5撳prog好似full mark
實測過兩次
2016 & 2018
考評局年年都寫個M喺度㗎喎
有無得睇你份script
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞