[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
M1 定 M2 較容易遇到垃圾 marker?
我經驗係core 同m1都正常 計岩都會俾分 唔會點挑剔 今年睇埋m2點
今年M2 75%有冇可能5*到
吓,我之前M1計岩跟足marking都可以扣分,前面part用錯方法扣分就合理,後面part同marking一樣都只比一個M分。我還記得之前寫ln2 · (2^2t) 佢話我寫漏()又扣分,更不幸的是scanning後不知為何多了黑點,markers 看錯就 M1:1 M2:2 M3:3 C:2
Bio 都遇到類此情況,4個 markers 1題可以起碼有3個不同分數
咁你d表達都幾差
數學可以差幾遠
表達好重要架
至少唔好一黎就計數,起碼寫required probability =...先
我平時都有寫這句和跟marking
Probability 無扣到分
我知,但寫左表達會好好多,尤其係成條數問好多野果陣
其實m2只要考前做足哂所有a maths/pure maths果啲past paper基本上都攪掂 有啲題型既問法年年都好類似
而家個課時做唔到呢回事, 必須要同一科選修嘅課時睇齊先有可能做到

當初究竟係邊個天才諗到M1M2計半科
咁其實拎黎屈分好抵 特別係m1
但m1 workload極細 考晒其他科先衝都ok
有上足堂拎4、5應該無難度
明唔明都唔緊要 背晒d方法去做就得
你計一科但個時間得一半都無用
加唔到料落去

唯有一直煩膠落去
m1同m2地位根本唔應該一樣
m1內容淺到pk,topic又少,憑咩同m2一樣有2倍weighting1.5就差唔多
econ 同physics地位根本唔應該一樣
econ內容淺到pk,topic又少,憑咩同physics一樣有2倍weighting1.5就差唔多
應該係話馮咩2科weighting 一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞