[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
有咩科econ有weighting 啊經濟系?
phy 嘅話起碼sci engine 都有
但m1,m2基本上一視同仁,一係就兩科都唔計,一係就兩科相同weighting
我幫M1學生每個禮拜補一堂可以1年半教晒成個syllabus
應該係話馮咩2科weighting 一樣
但我一年比人教完個m2 syllabus

之後佢叫我狂操數
順便討論吓syllabus 嘢,其實冇讀m2 去讀Phy 會唔會一頭霧水呢
先不論冇calculus ,冇Radian 、 ln、e 呢啲好大鑊喎

k=ln2/t
冇讀m2,ln係咩都唔知

A=Ao*e^-kt
連e係咩都唔識...

ω=2pi/T
2pi 係radian一個圈都會唔知

不過呢三個就咁用公式都做到,最慘係 θ=1.22λ/d,
搵隔離要用s=rθ,冇讀m2 普通人會知咩
*距離
DSE嚟講無咩大影響嘅,只會影響到學生點樣理解個theory, 記得辛苦少少

以前AL學radioactive decay, 係講rate of decay同undecayed nuclei數目成正比, 講緊個概率嘅問題。 由differential equation再睇你上面條式就好似一嘢打通晒咁, 感覺開心啲。
而家DSE呢部分變咗碎片, 痴唔埋

而家俾學生「選修」就會有呢啲問題, 科與科之間分得好開, 無咩交集, 而實際上科與科之間有好多嘢理應相通
好認同science喺中學程度黎講根本應該係一個transdiscipline好多野唔識一邊就唔會明另一邊
係M1 要遷就番M2
M2 前身Pure 比M1 前身ms 深太多
85/105
33/45
有無5?
睇cut off心情
https://lihkg.com/profile/364313?sort=create_time

呢個人係咪會員林鄭月娥老母

anyone can give me hint of part b? Thanks!!
幅圖對稱, 可以得出 M, O2, O collinear
兩幅圖幾乎都係同一招
應該夠你解決呢條
Thanks!
Core 兩粒左!!!!
多謝R ching (唔知點解想多謝你)
Core m1都2粒!多謝會考巴
會考巴果招check MC 4433今年好有用
靠依招撞中左Q38
M1要兩粒唔容易㗎
恭喜恭喜
到時買返份卷睇下自己幾分先,想知過唔過9成5
我都係咁樣填咗答案先
之後再對
我之前有貼過買卷指引post, 而家可以上網買㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞