[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)

762 回覆
8 Like 12 Dislike
我一開始都用鳩時人 發覺唔對路
好彩諗到用det
你考試真係夠薑咁寫咩
我真係咁寫,其實文字proof都唔係第一次啦
不過講埋area at u=a大過0會好啲既
隨時係marking 1分咁添,諗起19年條vector pqr=/=0
題目有講 0<x<20 喎
不過佢講x>0可能唔得就真
但當時無時間做我就唔諗太多
可能就係為左唔俾人咁做
Ching花式自殺
無壞啦又唔等住個分救命本身都係想求其考睇下會唔會都有5**
我係咁
dA = d(uPQ) = u dPQ + PQ du
u=a, dPQ=0
=> dA = PQ du =/= 0
=> no
Same 好似係sqrt180+sq80 懶得simplify
我無計個數出黎
https://gofile.io/d/GgAPLL

有卷一同埋M2嘅參考題解, M2啲M同A都係亂填, 歡迎討論同幫手除錯
第一題漏咗個x
1. 少左個x
7b Sub錯 (ln2)^2=\= 2ln2
11(b)(iii) 最尾抽少左個負
眼睇應該同你一樣 除左最尾vector計法唔同
10b(i) 係10sqrt(5)?
q11
讀完lin al睇返真係
印象特別深刻嘅係早期問過eigenvalue
eaa係咪好鍾意咁玩
應該係
由AL年代已經會咁計呢樣野本身out syl但相對只係technical野,比啲guidance就得,咁當然係考試常客
「正在處理更新」
xx%完成

開到機就改埋佢, 多謝各位幫手除錯
話說前一晚望到題AL rotational matrix唔知點解有種感覺佢可能會夾埋eigenvalue出,結果真係出左
不過因為直覺呢家野好唔準所以都無特別準備啲乜,而且就算知佢出咩topic都無咩好準備
辛苦晒
佢有年matrix考trace d property
都係無咩好準備
而家應該搞掂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞