[KPOP] K-POP 2021討論區(49)

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
More
恩光
下 左上同崔然竣同一type嚟
右上張相都好有崔杋圭feel
右下都有huening feel
三大入面SM train唱歌應該係最好
唱歌真係可以由冇到有
泰民同允浩就係典型例子
(允浩其實都唔差 只係佢當年啲隊友太屈基)
肯畀心機練習同學真係會有進步
其他團dance line唱歌都好穩唔會炒車
間唔中仲有超水準發揮
更加唔洗講一二代團班主唱
個個都可獨當一面

JYP好似自從2AM/2PM(Jun. K/俊昊)之後就冇乜點出過令人印象深刻既主唱
Twice直程畀人鬧到開花
志效擺係其他團應該都只係副唱既level
之後DAY6/ITZY明顯有改善同好好多
但係都唔算太突出
唔知係咪個訓練系統有問題
冇針對長/短處去改善

YG唔太熟
但係個人風格同台風應該係最好
覺得而家啲歌好多都係唔好聽但好洗腦
泰民真係好叻仔 二哥當年教得佢好好
以前一路以為luna係靠唱歌入sm,點知原來係靠跳舞好。好似話佢以前練唱歌練到好撚癲
Luna真係好可惜 係團到完全展示唔到佢跳舞 其實係ace黎
睇唔到樣最靚仔
Ace
第二三名又真係真
第一最真
真係好正式
259 me
左上有啲似徐仁國
Sm係好癲
Vocal line 可以練到dance 都好見得人
靠跳舞入既唱好自己part都一定夠有突

JYP 由練習生開始就灌輸半空氣唱法
爆高音果d唔係佢鐘意既野 可能係咁唱功冇咁突出

YG 就重鼻音個性唱腔 除左姜隊本身搖滾底
以前吹都係rap line 多
你真係開始25牙𧙗了…
YG要買通鼻塞藥…
講真首歌係真心難聽 Spotify 聽到會飛嗰隻
但itzy 台風同跳舞真係救佐首歌
尤其柳真同yeji 啲表情
5個有四個都carry 到個舞台
會忍唔住睇曬咁多個stage

希望佢哋膝頭哥冇事 隻舞好攰

(我認我見到佢哋cover dont call me cover得好 同埋係weekly idol 揀佐最近最鐘意嘅表演係dcm所以加佐分
一心二用
佢solo 定位都唔係好展示倒佢才能
首free somebody 又唔好聽
旼赫真係幾靚仔
恩光其實係back door嗰stage著恤衫顯到佢少少背肌同倒三角 幾吸引 雖然嗰樣我覺得排第4高咗少少
佢地公司教開 電音發聲
技驚四座
SM重skills,YG重style,JYP就。。。唔知半空氣式唱法算唔算一種style啦

ITZY其實與其話唱功好,倒不如話唱歌好,不過佢地本身都係重performance既團,所以唔需要話唱功好突出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞