召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
有無巴打有咩高見
真..... 忙到嘔 咩都關你事
仲有user support, user training, user guide, 同客既wewkly follow up meeting
輕輕一推先

做consultant 仲慘
仲有training video
自己拍片, 打稿 上字幕, 做埋剪接
big 4呢份就主要係用SQL build data model in data warehouse同玩下data visualization tool咁樣
而間美資公司(MGF sourcing), 呢個BA role係會more focus on communication with different departments, SQL 去砌reports, 學下garment industry嘅erp system,同埋會砌埋app
好糾結唔知點揀好
BA 連app 都要識寫
係...計exposure好似就big4好啲囉....
Big4 有個role 係主要玩一樣野架咩
我以為入得consulting
就乜都要識
乜都要學
back office, 唔係consulting

明解
個人覺得
Big4 得consulting / advisory 值得入
其他唔太value add
但寫落CV好似靚啲咁....?
入Big4 做in house
不如入大公司做in house 啦
入得Big4 就係要project exposure
冇既話要間人工高啲嘅
因為出番去唔差太遠
當然你in house 細公司就去番Big4
2年半BI位
PL/SQL (ETL), dashboard, ML, EDA, web crawl 都有做下,平均一個月37k
自己做個GitHub project
搵唔到真data eng,做住假data eng / bi / da先
姐係走好啲......?仲諗住做夠一年貨仔先跳
兩份睇落都唔差,big4應該好d, 美資既其實唔係fi/ big tech都可以好濕鳩,Glassdoor 睇清楚先。不過最重要都係諗下你鐘意/適合做咩工種。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞