召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
其實香港行情match 唔match 咁樣,我係啲inline course 咁介紹

利申:外行人但想轉行,但唔肯定自己想做嘅應該係搵咩title
而家多咗好多digital marketing analyst。首先要識少少marketing野,然後去幫佢地forcus去點樣睇啲marketing數,然後去決定點落廣告,落完有用,帶到幾多traffic之類......

學下google analytics,social media啲tracking點做呀,UTM ,然後睇下點樣幫佢計條數同老細present佢個campaign好唔好洗咗幾多錢呀,

你係jobsdb搵digital marketing, marketing analyst 都唔少
你本身係做咩,點解想轉行先

香港肯定就唔係咁分基本上唔會分到data engineering 同 analytics 然後更加唔洗講到咩scientist 同 佢講ba做到嘅野。你張圖係講緊外國或者ideal係咁分。

Dm人工差ba好多
lm
都係睇下你想做咩野type嘅Business Analyst

其實想搵錢做IT PM仲好啦
真,始終it個名值錢好多
BA有好多種你諗好做邊隻先啦
有做data
有做project pm
有啲好似上面啲巴絲做銀行嘅
差咁遠會唔會有啲情況直頭係一個post一腳踢
呢幾年都實有前景嘅,但係遲早會分到ideal咁,中間呢層都只會被pm代替,dashboard bi 遲早好似excel咁人人識用。到時啲bi analyst, 淨係做dashboard執data嗰type完全會被淘汰

到時你又唔識business,tech又唔夠data engineering玩就gg我講緊可能係五到十年後
係公司做緊sales related既野,要睇sales trend marketing promotion同客開會,要搞event marketing, incentive等,係咪都可以做pm
專心學埋bi自己用公司個powerbi整啲dashboard搏下上位好過轉去做data team好過啦

學少少data structure,夠同it傾到個table點砌已經好夠,知個table點樣已經吊打其他非tech底人

我覺得個trend遲早都係人人識起dashboard,it 會砌好曬table比user自己拉
但間mnc dashboard係外國team搞我睇tableau only平時就係down data落黎,再整excel send比客睇
而家好多都係咁我公司都係咁,成日啲user走黎叫我比佢download,幫佢拎data。一係啲dashboard整到係excel咁

其實無乜意思用唔到個dashboard

好似上面想轉行嘅巴絲,其實唔洗轉行......你學識大約點樣點design已經好夠。同埋,肯定愈黎愈多人識用bi,好快變公廁,做爛市

姐係依家ba係唔洗自己砌dashboard有其他team負責,而ba就淨係down d data再同客講就算?
大公司有data policy問題
基本都係執data set,砌好table,automate上dashboard......但係九成九個dashboard都係無人睇,最後都係user同你講咩data,你搵比佢,或者叫佢上tableau down
咁我應該係做緊後者
個dashboard十鳩幾樣data黎黎去去都係睇果幾種,再down比老細/客睇
咁我係上網學埋powerbi同點執dataset就搞掂?
除非你想寫code,寫sql,做database如果唔係我覺得可以覺下powerbi/tableau,用盡啲function,optimize個tools,然後做多啲insight。

同埋睇你對數字有無興趣可以學下modelling,forcast,machine learning model呢啲出發。好睇你興趣同career path點行
巴打你依家係自己打code入dashboard?
定直接upload report入system
其實通常就會係middle layer (可能係個database,或者而家多數就放上cloud,google cloud platfrom 或者amazon),然後data team會砌好啲table放上去。咁我地team就會寫SQL再執好data,然後用tableau / power bi connect呢個table再係上面做啲metrics,拉黎拉去整啲schedule report出黎。

咁有人問data,dashboard無嘅,就自己寫SQL係middle layer拎落黎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞