召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
我現職big4呢邊都係做緊internal back office BI role而唔係client facing role (唔係consulting個啲), 不過學你咁講, 雖然間獵頭公司算係出名同大嘅mnc,但係諗緊做完2年之後嘅exit係啲咩
Up
零經驗入行做BA,有無野可以做好啲預備下?
本身係讀MEDIA,嚟緊有份BA contract
想問下It tech 類ba大家點睇 40k保險公司

由it 嘅ds 出身
幾年經先
Contract 定 Perm
依家兩年半perm ds二萬中,ba 就contract 但聲稱title任開同free flow比我玩tech
同問

21 BBA FG 冇related intern,做緊份hea 工。

依家自學緊SQL啲基本function點用,之前有學過下PowerBI, 想問下仲有冇啲咩準備
其實睇interview嘅姐...
你說服到個interviewer點解揀你唔揀個CS/IS grad or有related intern exp嘅candidate咪得
e.g.你話你識SQL, BI, 肯自學增值blah blah blah
知咩係SDLC, Agile同Waterfall嘅分別, UAT係乜同要點做, BA做啲乜, BA/Consultant/PMO 有咩分別, etc
fg都冇人expect你識啲咩㗎喇
但你起碼要知自己做緊乜
有冇巴/絲做緊AXA BA? 入面環境點
唔係好知SDLC,Agile,waterfall 係咩有冇咩source可以知多啲
google la ching...
你咁樣我係interviewer都唔請你喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞