召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
做緊database maintenance 嘅嘢(user)
公司好似想outsource我department去其他國家
要學啲乜先可以轉去BA
有手有腳有呼吸
無grad program咪報officer lor, 好多bank都有請
有冇人知hkbn 啲 BA位點樣
識 tableau, powerbi, sql, python(pandas), R, Excel 算ok勁, 少少Wayscript咁

算唔算Tech底? 如果算既話應該搵咩post FG的話
唔該曬
兩面講既野唔同既
P仔就話ba亂黎無料
Ba就話要學好多野人工低
我見過間銀行ba垃圾到咁:

佢老闆同佢講乜,佢照同我覆述一次

個system要有乜feature,要做乜全部我諗我做
依啲搵幾多
幾正 成個aco師咁
同埋做到咁有冇諗過轉做ba算
P仔做到咁辛苦
有冇ching返過/聽過iFast
大家好,想問下BA黎講偏向Tech side例如做system , 同偏向business side 例如business process enhancement, 發展方面有冇話好大分別?
無乜大分別,基本上 system同 process分唔開
唔該晒,想問多少少宜家有三年左右經驗,vendor同inhouse 邊個會好d? 宜家vendor有offer, 做insurtech都同好多大公司合作, 另外有間中大型保險公司second round interview但偏向business process, 我諗機會都大。宜家考慮緊vendor轉工方面vendor會唔會冇咁著數。
大公司有 offer 就 in-house
無就 vendor 搏做到嘢 client買斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞