召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
Lead BA都去到呢個range,要時間浸下
Yes
Financial services
System integration (上面有啦)
唔洗lead BA可能都得
但要有多幾年經驗
5-7年左右,好睇做開邊行, project scale 有幾大,in terms of $$$, no. of business units, no. of systems
Ching想請教下知唔知GBM GCB5既SBA人工range大約係幾多?
想請教各位前輩
想入FS既BA
邊個domain/language/skills 係prerequisite
或者prefer會有
Agile
都有既
其實轉唔轉行嗰啲問題 唔好再問啦
先fg 廿歲鬆d
轉行係一定有機會嘅
唔通你第一份工就幫你定哂型咩~
我以前大學做research的, 完全唔關BA事
咪一樣轉到工種,之後再慢慢轉industry

做BA本身有好多transferable 既skill
路係自己行出嚟嘅~ 有堅定嘅信心就會做到

至於chur唔chur, 我識嘅大部份人都偏向chur
depends on team or BU 同每個人做嘢嘅方式唔同
留個名先
小弟之前做開其他行業 最後發現自己唔鐘意做
岩岩轉BA
想問下銀行BA其實做d咩架?會唔會要做好多IT野?

利申: 想apply銀行BA但唔係好識IT野
Thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞