召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike

唔係銀行都會做
咩生意都係錢
其實junior BA 基本上同白痴仔冇分別 多數比freshgrad
請一個做左一兩年都仲係白痴仔咁既人 呢間公司好打有限

題外話:以前冇聽過junior BA, 真係得香港呢啲濕尻公司先會發明呢啲壓價title
Junior associate BA… 巴打你呢間公司都幾賤
Translate 你個title 就會係BA 中既junior 中既junior… cls
大聲啲同班柒頭BA 講
之後你自己同user 傾攞signoff
咁佢地就真係食屎啦

如果你做唔到 就你食屎啦
我見出名嘅BI coach 好似Matt Allington Marco Russo 嗰啲好似考咗啲好少心有嘅Microsoft certificate

嗰啲係咩path 嚟架?
係呀係呀就係certified trainer 同埋MVP
但如果想讀完DA-100 想再advanced 啲可以點?
DA-100 都好似唔係好難

想試吓專呢樣野,覺得幾好玩
成日同 developer 講,我寫打幾行唔難,given cost & schedule係咪真係做到先係重要
唔好 over commit

我份工就係同 user deal夠唔夠時間,同夠唔夠錢做 development + implementation 唔夠就要出聲
你 in果陣應該知使唔使寫 code

我份0% coding
讀完個learning path 因為冇乜hand on experience 覺得啲mock都幾難
如果你做it行業唔識又唔肯學做乜春ba
都係既

PowerBI 個data loading 同 transformation 係有少少反智
冇經驗係會唔識答
同埋DAX 問題冇得即時run query 真係有少少估估下
其他部份讀左或者用過 識就識 但唔會話識都答錯
咁so far 你見工有無人問起DA-100?
夠唔夠証明能力?
又或者DA-100 curriculum 夠唔夠你日常生活用?
等每幾年佢炒一批人,看下有冇肥雞食。
我唔係BA
但係interview見到考過cert 會大約知條友至少識咩
冇cert 既咪聽佢吹水囉

夠唔夠日常?我係PM 會覺得more than enough
Data Analyst 既話應該ok
Business Analyst / Data Scientist 就會完全用唔著
唔明你由邊到出發去問

Google 下啦 大把人講有咩cert 同埋有咩用
Cert 定唔 cert 一堆人都傾到臭
有人話考完證明唔到咩 講到尾咪又係一堆堆人去考
見工唔係淨睇cert 睇請人既係點睇 經驗都重要
說到底係你願唔願意考cert 黎令自己有interview 既機會大啲
我做到。
做過startup 乜撚都自己做
第一類就係tech team BA
product owner, scrum master, PM, 做埋或者assist user做testing

第二類係data analyst, data scientist, business intelligence analyst

第三類係financial analyst, 做planning, forecast, reporting
HI 巴打
想問吓其實inhouse ba係咪都係類似support嘅形式
去幫公司啲同事set呢啲check嗰啲同test嘢
而冇乜project要跟咁
In-house 先多project 做喎,要有project 先有budget keep 到人
咁當然做project 同時都要跟埋好多BAU 問題
以上係我係in-house 做dev team BA 經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞