召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
Get requirements. Deliver change
Can google more if you r interested.
無減到😅
有冇人做過crypto公司?
呢排好似幾多opening
返緊間中資bank入到嚟全部廢老同事
User requirements 咩都拎唔到,d fields又冇人認頭
出返個表列明 R&R

咩都要人認投
班pk 咩都話唔知,一係就唔覆
直接打俾佢
一係就揾佢呀頭
再唔係就話因為拎唔到requirement
所以postpone
呢到個pm 又係Cls
淨係識卒
成班廢老咩都唔講點做

唔係人工高 一早走場
最慘係個dpt 好似唔夠人用咁
啲daily 嘢又射曬過嚟
仲邊有時間跟project 嘢
好sad in到想死 , in左好多份都冇人請,對上一份既interview都係講呢d姐又有人請,都唔知衰咩。 唔通要試下其他industry
咩經驗 咩叫價
三年多d,開27k
你搵咩industry?
之前做保險公司operation system,宜家都係搵返保險,如果轉都唔知轉乜
對上23.6k . 一開始第一年我唔係保險所以可能低左。
其實前幾個月返過份28k,不過唔係太適合最後返左幾個
月就走,但我覺得學到好多所以寫埋落cv,會唔會因為我講得唔好所以in唔成
有冇諗過轉去做bank
有望過,但個個都寫要有banking經驗咁,係唔係要叫返上一份工差唔多價先轉到。
雖然我自己覺得就算唔識太多banking 都好快上手,D skills都係咁。
我都係做左2年半到,如果3年exp真心個offer 都幾低
睇你喺邊度做,做咩,外國中國香港大corp都請sdet ,人工幾高下
利申,喺tencent做sdet
唯有試下apply下lower tiers 既銀行,係驚到時問我banking knowledge同點解轉會唔識答
有冇巴絲做過regulators 嘅Ba? 入面嘅exposure 同workload 如何?

利申: FI BA
保險界應該都請得多BA同俾得起錢架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞