召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
做dashboard嘅ba撚無前途
How come? 做dashboard嘅ba其實已經差唔多係Da/Bi role 最valuable係從data draw到insight 同埋presentable
入big4 consulting fg 要求冇咁高
唔好傻
我無心插柳做咁做咗BA 4個月已經想辭職返去做Tech
Big data 同 data analysis學既野好唔同
搵銀行ba 應該多數唔伏
2萬頭
做BA真係做到狗咁
Fg BA 18-22k, 我諗BBA出身做junior BA易啲掛
但升些去就要識tech
唔識好難行落去
其實我做過Comm同BA,你呢個諗法只係班BA撚自己打緊飛機覺得係有insight同presentable

好多commerical自己根本唔自己問題係咩,淨係叫BA起Dashboard比佢地追數,成件事根本錯撚曬。完全唔叫data driven

而家做緊BA老細同啲senior都覺得自己係做緊data draw到insight,但係其實係唔存在user都係唔會明data,睇dashboard都係捽數,條數捽唔掂就叫你整多個新metrics出黎
我諗好多end user都係咁 永遠都係行埋黎問你拎粒數
好少會從business problem 開始同你discuss
拎咩data metrics點砌 佢地wfc
總之交個數出黎合佢心水就唔會捽你
不過其實好嘅ba就係要end to end 由business problem到deliver solution同insight俾end user
係呀但係香港地感覺上呢個模式好難實現
一黎啲人根本無時間,教你或者睇多你一條友
二黎你又唔係佢地team,你比意見身份又唔啱
三黎如果真係咁end to end跟,你都無咁多時間

重點:搵錢個個唔係你比decision又唔係你,比insight嘅又唔係你。有呢個po好大原因只係啲老細覺得big data big data係新trend,轉曬啲report上tableau,power bi就覺得自己做咗野

我覺得下一個trend黎嗰時,呢個工種又會好快被淘汰所以我都想轉工
都好睇公司 個culture係咪data driven都好重要
有d公司所有BI嘅野都centralised 俾一條team end to end咁去做 所以ba/da地位都幾高下
不過dashboarding其實係最簡單嘅一個stage 有堆clean好嘅data去做visualisation 我諗有啲end user自己都做到

我覺得前面data collection, mining, cleansing, quality check 呢啲stage重要過砌dashboard好多
因為garbage in, garbage out 拎住堆爛嘅data根本冇insight draw到

香港好多公司都係為做而做 起個da post淨係砌tabelau
如果唔係end to end做嘅話 根本學唔到野
之後轉data scientists都唔錯
但香港冇乜公司有咁大嘅data 同咁多嘅data type玩到big data 得mnc有得玩下
agree不過香港九成公司都係做緊執數,clean下data起下dashboard
真,9成公司都只係將呢啲BI Tools當係report tools,而好多BI/BA就係report / dashboard generator, 可能so call "advance少少BI/BA" 嘅會玩埋python / R, 但都只係call番人地嘅library就做完
wltf我見上年有個po話fg ba 16-20左右
睇嚟我expected salary都係寫低咗
仲有啲title好亂做data engineering又叫BA,真係做business ops睇trend 睇insight又叫BA,做project mang又叫BA好亂。

咁多隻我覺得淨係所謂data cleaning同dashboarding 最易比人replace
明明做Project management 起個title做ba真係反智
應該歸返去pm啦
咁都有用嘅,幫user執requirement比developer做development做埋UAT嗰D,起碼career path上叫做有野學到,同埋做上去都叫有用
俾個建議,個range 參考下算,好多因素,例如academic background, presentation skills, 公司制度等等已經決定咗個人工

第一份工個人工唔係爭太遠的話學到嘢緊要啲
你真係想做啲咩先
有三類BA嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞