召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
想問強國移動BA有無伏
同問
清又轉行?幾歲
想問下fdm既ba做唔做得過
家陣Fg幾錢
邊個domain有前景
其實點先叫識? python個啲好多 function
Import同用到就唔難 但精通ba應該唔洗掛
例如咩software? Jira?
咁其實要識啲咩 software?
精通左直上da仲好
excel都叫 software skill
洗唔洗成日寫 report present 好似會好大壓力
精通既定義其實係點
主力識玩numpy同data visualization算唔算
今年grad打算搵ba工da有咩分別
師兄可唔可以講多小小
睇你想行邊條路多啲
行內大部分Business analyst都係偏向做project management多 玩jira, scrum, agile 著重soft skills
另一部分business analyst就行data條路 類似data analyst
如果公司有咁上下size ba就會比較多係做data visualisation 砌簡單嘅sql直接由data mart到call data 再drag落BI tools到俾insight 主要係著重俾insight/solution

而Data analyst就會more technical小小 可能會做埋data cleansing/transformation 用到python同砌complex sql嘅機會會再多啲
巴打可唔可以講多d
我都in 緊
咁我都係鍾意project management個面多
本身intern都玩開jira多得閑可以學定其他
唔想做得太過technical
多謝巴打解釋得咁詳細
digital ba 呀
你係in 邊個先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞