召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
Lm
師兄講tencent 唔驚被人話咩

Anyway,介唔介意講下 係香港點轉去做& salary range,有個fd 識 Python ,睇吓有冇可能
太細個幾間就唔好亂試,好難得先走返出嚟
大新東亞嗰d? 定有d再細 d中資銀行都好高requirement
呢期興digital transformation, 好多都話請返去做digital。我諗佢都係跟你上一份人工加上去?
有咩好驚
睇人,salary range 大概fg20000-26000rmb *16個月,加大概1至2手騰訊,我fg果入所以都無話要識好多野, 主要希望你基礎好 ,可以上網自學多啲自動化嘅嘢,有咩你想再知
你有興趣可以tg 加我
WFH?
tg++
做咗BA兩年到 想讀返information technology for business之類嘅野進修下 大家有無咩推介?

利申:degree讀19科 無IT底
language唔識
Tools既話我用黎用去都係confluence jira Visio 無咩特別
呢方面我唔熟wor
之前見過bnp既pmo請BA整dashboard

人工應該差唔遠掛
Obviously not
對上一份做過再細,真心都幾難先走返出嚟
見工同啲鬼佬講,一定冇人識
做緊咩domain ba? 人工?
唔識都做到兩年
喺銀行做緊business side 但性質似tester多啲
人工得20k多啲 最近想轉工先發現好似乜都唔識咁
其實BA同Project Officer係咪同一樣野
只係名唔同
白紙一張想入行挑戰下
爬過下文聽你地講入行唔洗好高要求
但係想問下有冇邊行/post title係for我呢D白紙入行
因為我見好多BA title既post都要有一定經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞