召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
不用學it 野
利申,做左4年BA
開幾多係睇你本身人工幾多
而家個市咁樣 叫價+30%之後睇佢出幾多
想請教一下巴打係點入行

可以的話tg傾 Emma1231
本身 2年寫網頁經驗
想轉ba
有邊隻ba 冇咁多coding? 悶既都唔怕
唔係做緊呢行但成日用power BI
想請問Power BI 有無certificate 可以考?

我見到Microsoft 好似有個Exam DA-100 係唔係最好最有用?
想學多啲但我見坊間好多都太beginner
想intermediate 學起可以有咩suggestion?
睇你係under business 既BA 定係Dev team 既BA, dev team 既BA 點都有少少IT background 好啲,方便啲你同dev team 傾計
我自己覺得除左excel 之外最好識埋SQL.

利申:9年BA exp
https://www.youtube.com/watch?v=C366hnsI8UI
不如聽做過iBank講返成個Data Process係點
想問有無ching係mash做過ba
[member]有冇ching 可以指點兩句 白紙想入行 應該aim d assistant/junior位先? 但見到junior BA 位都要1 2年經驗[/member]
Cert 唔係用黎計有冇用 係用黎證明能力
DA-100 應該係暫時唯一一個power BI 既 cert
讀晒佢免費比既learning path 加多少少DAX 經驗就夠pass

如果想學用得好 讀唔讀cert 關係唔大 都係熟能生巧

利申:靠免費MS learning path + 幾份唔知出處既mock test/past paper 過DA-100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞