召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (3)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
無咩特別
本身做野都related. 溫左一個月鬆d
上網搵下pass paper/ 做多d mock
你夠三年exp?

btw PO係指Project Officer?

對你升職有無用?
其實3年project management 經驗係自己寫篇文去describe你既工作係relevant 就可以
當然你要有3年工作經驗(因為如果俾人抽查嘅話,就要提供三年嘅工作經驗證明)

PO = product owner……
Pmp我覺得好舊好廢
宜家大公司都係行agile
考scrum master+ product owner呢d仲好
(升職就唔肯定,但作為入場券都有幫助的)

但有d細公司仲當pmp係基本入場券嘅…
行外人一黎就考scrum master + product owner 會唔會太advance
考慮緊係咪考pmp就叫做有底氣啲去轉行
同埋今年開始pmp會有一半agile 可以叫做無咁old school
考左啦~ thanks!
Pmp得既但佢教既agile我覺得concept 無讀scrum master咁清
Scrum master 都係讀兩日day course, 考80題mc, 唔算好難
PO就可考可不考啦~
想問下 而家新入行咩價位到?有冇20k up?
廿中 想轉行 有it pro dip 讀緊it topup degree
想final year一開波就搵工
留名學嘢
留名
其實見啲JD寫用BI整KPI其實係咩意思?
有冇fdm嘅ching, 比人賣出去果時 有冇簡公司諗緊報唔報
KPI = Key Performance Indicator
即係key metrics 睇咩行業sales kpi就sales vol嗰啲 App咪dau 用bi整即係砌dashboards/report
多謝師兄
我研究下先
I’m 絲
Chur 到仆晒街
唔好 expect 入面有人教
Ba fg開緊幾多
幫朋友問,有無人知Ralph Lauren咩環境同埋佢嘅Business Analyst好唔好做
大部分aba/ba咪即係做uat視乎perm/contract啦
BI 就真係 business intelligence 啦,主要做 report,同 user 傾 requirements ,幫手 check 數,DA 方面多啲,不過都係睇公司 size

利申: one-man band BI + DA
scrum cert 邊張好
係咪 PSM 會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞