[坦克戰渣古] 一年戰爭裝甲兵戰記

727 回覆
108 Like 18 Dislike
第五十三章 金平島

「諸位,我地已經順利攻下所羅門,自護本土已經暴露在我軍既兵鋒之下,無論是月面格拉那達基地定係阿.巴瓦.空,都任由我軍可以隨時展開攻勢,諸位將軍對於第二階段的作戰,有冇想法?」

在場的聯邦軍高級將官看見雷比爾未拋出自己的看法,他們也一時沉默起來。

「如果無人出聲,我就先提議選擇攻擊阿.巴瓦.空,因為如果我軍選擇直接進攻自護本土,我軍艦隊的側翼會受到阿.巴瓦.空的駐軍攻擊。另外我收到可靠情報表示基連會親自前往阿.巴瓦.空督戰,所以係進行進攻自護本土之前,必須攻佔防禦力強大的阿.巴瓦.空。」

此時也有其他將軍提出更加保守的方案,例如是先攻取月面格拉那達基地,從而對自護進行經濟封鎖戰從而拖垮自護,大家開始三言兩語定爭吵起來。最後在雷比爾的一鎚定音之下,攻佔阿.巴瓦.空要塞的提案終於確定起來。

在結束作戰會議後,雷比爾的副官向他傳來了一個令人震驚的消息。

「將軍閣下,自護既德金大公傳來密電,佢希望親自同你進行談判。」

「當真?佢本人會親自黎?」雷比爾驚訝地反問著。

「係,閣下!會談位置係阿.巴瓦.空宇域一帶。依個會唔會係陷阱?」

「德金大公雖然係獨裁者,但設計陷阱依d咁低劣既行徑絕對唔係佢既作風。你幫我回復佢地,自護軍只有無條件投降我軍才會接受和談。」

「是!!!!」

-------------金平島------------------
「上尉,你既座機由於損毀嚴重,維修需時。所以新既機體大約3日後先會係月神二號送到過黎。你地小隊可以暫時係金平島進行整編待命先!仲有呀上尉,我地已經無足夠既儲備機體,如果再損壞既可能得返鐵球俾你用。」

「收到!我盡量啦~」當整備官宣佈我的新機體還有數天才能到達的時候,我們只好陪同昆西號在金平島內部的船塢進行待命和維修工作。對於整備官警告,我也只能一笑置之。昆西號的部份防空炮台在之前的大戰中損毀不少,所以保持對空火力成為了是次維修的重點。補充的戰機、MS和戰艦乘員都乘坐著哥倫布級運輸艦來到金平島。

艾琳起初看見了我那一部被削成人棍的吉姆時嚇得花容失色,當她得知我並無大礙時暫時放下心來,一下就撲進了我的懷內,只是艾琳的雙手也沒有停著,我那可憐的手臂和背脊都被捏得到達都是黑色的肉塊。

「你嚇死我啦~你知唔知我有幾擔心你?」

「無事喎,你應承左你唔會有事架,我係駕駛倉貼住你張相,有你守護住就會逢凶化吉。」我盡量保持著我的面貌保持平常,我把求助的目光放向了布萊恩,只見那傢伙竟然吹著口哨就行開了,對著我見死不救,真不夠老友。

「你要記住~如果你會亂咁黎我唔會再理你~」對於艾琳的嚴厲警告,我則是馬上上心,多次點頭表示對她的認同,最後我在艾琳的額頭上輕吻了一下才暫時為我的手臂和背脊解圍。

由於所羅門一戰和追擊賈圖都是連續發生,當暫時平靜下來的時候疲倦感馬上衝上了我的腦袋,我連忙在洗澡後馬上就攤到床上趕緊把握時間休息。打掃戰場的任務就交給了後衛部隊負責,要知道有很多的MS都因為忽視殘骸後的伏兵而被反殺。

在醒來之後,我和布萊恩等人在停機坪內行走散步,看到有一架藍白色的吉姆引起了我們的注意,這一部吉姆有一個巨大的盾牌,整個盾牌誇張得可以覆蓋住整個機體,我連忙拉住一旁的維修員問這是什麼機體。

「哦,依部係特裝防衛型吉姆,盾牌前面仲有兩門火神炮用黎作攻擊。個盾先係重點,佢有5層結構可以防禦到實彈射擊,表面仲有一層可以緩和光束武器熱量的特殊覆膜,不過暫時依d機體都係分俾精英部隊重點使用架啦~普通人揸唔黎架~」

「布萊恩,依d咁笨重既機體都係唔岩我地揸,一味防守捱打都唔係我地既作風。」

「岩呀,最佳既防守就係進攻。」

「喂講返正經野先,點解尋日你咁無義氣睇住我受刑唔救我?」

「哈爾,我驚俾艾琳打埋一份~我怕死~」

我聽完布萊恩的答案後,作勢要一拳攻擊他,布萊恩很誇張地像中了空氣炮一樣倒在地上打滾。

----------Side3茲姆市大公府--------------
「基連,你竟然仲夠膽同我提咩作戰?你為左贏對多茲魯見死不救?」當迪金大公得知他的第二位兒子戰死沙場後激得在大公府內破口大罵。

「父親,我已經一早準備好援軍,只不過係多茲魯一心想戰死係所羅門,拒絕向我基西莉亞求救。」

「你竟然仲夠膽將責任推卸係一個拼死奮戰既人到!」

「多茲魯既妻女都順利撤出,咁證明左弟弟大把機會走,只係佢唔肯走。」

「另外父親,關於當前既戰局我有一個必勝方案,我只需要你同意用大公既名義征用一座殖民衛星,將其改裝為太陽能雷射武器。然後我軍只要再係聯邦軍集結兵力進攻我地既時候發射雷射炮全殲敵人,咁就可以為我軍帶黎勝利!」

「你知唔知邊個係希特拉?」迪金大公在拿起墨水筆簽署基連所草擬的命令書時,突然向基連發問。

「係舊世紀人物?」

「嗯,佢係個獨裁者,不過佢睇唔通當時世界既戰局,係我眼中你就正正係希特拉身後既一隻跟屁蟲。」

「父親,我同你一樣曾經參加過茲姆·戴昆既革命,我非常理解佢既思想,被重力圈束縛的地球人軟弱同愚昧,只有居住係宇宙既人民才能夠得到覺醒,有資格繼續生存。希望父親你由依家開始就坐定係大公府好好咁觀看希特拉跟屁蟲係點樣取得最後既勝利。」當聽到迪金大公嘲諷自己是跟屁蟲的基連,他怒不可遷地一手就弄皺了命令書,之後就帶同秘書賽西莉亞就離開大公府。

「可惜希特拉始終係輸家。」迪金大公目無表情地坐在座位上,喃喃自語地說話,之後他召來了在附近守候著的侍從長。

「幫我傳口訊俾聯邦軍既雷比爾,我願意接受佢地既和談條款…我受夠了一切。」

「係! 陛下!」
點解冇人推
靠巴打推
下一集應該會係阿巴瓦空
第五十四章 弒父

「前方就係自護軍既阿.巴瓦.空要塞,我地將會聯同第3聯合艦隊一同負責正面進攻的重要任務,依一戰既艱苦程度將會比先前所羅門一戰更加慘烈,但係只要係阿.巴瓦.空取得勝利,依一戰將會係我地既最後一戰。」海因里希中校在出航前在艦橋內向作戰的船員作出最後一次的戰前演講,全體就乘員都十分嚴肅地立正聆聽著中校的訓示,就連平時玩世不恭的布萊恩也一本正經地聽著。

「我軍的情報人員已經確認左基連正坐陣係阿.巴瓦.空,只要將基連斬首,就可以為地球圈帶來和平。我大聯邦軍之興廢,在此一戰,聯邦軍必勝!!!」海因里希中校右手用力一揮並呼叫起來,現在人員的士氣都被點燃到最高點。

「現在開始全體無線電靜默,向目的地進發。」在金平島的外圍,大批的艦艇從金平島船塢出發,向著阿.巴瓦.空的外圍警戒線集結。
---------------阿.巴瓦.空要塞--------------
「報告統帥閣下,剛剛得知迪金大公號離開左本土,正由2艘姆塞級巡洋艦護航下前往蓋爾德巴準星,附近亦都發現左敵軍既第1聯合艦隊身影。」

「嗯,我知道~」

「父親大人呀,你始終都敵唔過歲月既洗禮,變得跟唔上時代進步。」基連拿著酒杯地低頭地喃喃自語著。

「基連統帥,負責太陽能雷射武器既朝倉上校來電!」賽西莉亞向基連報告。

「統帥閣下,我係朝倉,太陽能雷射武器將於2個小時後可以完成儲能,進入發射狀態,希望閣下介時能夠親臨指揮室下達發射命令。」

「知道啦,今次不容有失。」

「遵命,閣下。」

--------------聯邦軍第一聯合艦隊--------------------
「雷比爾將軍,前方發現德金大公號,對方並沒有啟動武裝鎖定我們。」

「通知全艦減速!採取輪型陣!」

「閣下,雖然對方把口係和平交涉,但實際都已經係投降宣言啦~」一名高級參謀在雷比爾上將的身邊說話。

「大公係一個重視榮譽既人,一陣交涉個陣記住唔好講出口!」

「係閣下!!岩岩發現左德金大公係艦橋上,睇黎自護軍無造假。」

「好,等我地親自迎接大公以示誠意!」

---------------阿.巴瓦.空要塞--------------
「我係基連‧薩比,我係到公佈太陽能雷射目標—益爾德巴準星!敵軍雷比爾的主力艦隊正在蓋爾德巴準星的座標線上,我地要一擊殲滅敵軍!」

「統帥閣下,雷達顯示德金大公號係預定射線上面...」一名上尉操作主管向基連戰戰兢兢地問道。

「我唔想再講第2次。」基連和他的衛兵拔出了手槍,之後所有的雷射炮操作員都馬上閉口,雙目對望之下再次默默地執行命令。

「太陽能雷射預備!距離13萬1400公里!預定2105時發射!」
「調整發射角度!下降012度。右轉032度。充能100%。可以發射。」

「好,發射啦~」基連淡然地下令發炮,但處於操作室的人員心情十分忐忑不安,因為這次開炮的目標是公國最高領導層之一的德金大公,要是日後會被人清算的話,現場的人叛國罪一定逃不了,但現在不執行刺殺命令的話,自己的腦袋好肯定要捱上一粒子彈。

「發射前倒數…10…9…3…2…1…0…發射!」

十多萬公里的距離並沒有阻礙到太陽能雷射的發射,巨大的光柱就像上帝的滅世之光一樣降臨到宇宙,菲貝號和德金大公號在耀眼的光芒中產生劇烈的爆炸。

「報告統帥閣下,太陽能雷射成功命中目標!推算敵軍艦艇數量損失接近一半!」

「好,好,好。」基連對戰果點了點頭後走出司令室,走到要塞的格納庫內向現場已經等待他演講的官兵訓話。

「我忠勇既自護官兵呀,剛才係我地太陽能雷射天威之下,約半數既地球聯邦軍已經係宇宙間化為灰燼。」

「這道正義光芒正代表左我地自護公國既大義,受到我軍致命性打擊既聯邦軍不管淨低幾多戰力,都只係一堆殘渣!」現場的官兵有不少是少年兵,雖然他們的表情都十分興奮,但都靜待著基連的講話。

「單憑依班蝦兵蟹將,絕對無可能攻得入阿.巴瓦.空。」

「所有既人類都將會知道,唯有由我地優良既天選之民,自護公國國民來領導世界,人類才有生存既希望!為左依個祟高既目標,我需要各位給予無能同愚蠢既聯邦軍最後致命既一擊!!!奮戰吧!!! 自護萬歲!!!」

「喔!!!自護萬歲!!!基連統帥萬歲!!!」現場的自護官兵都被基連的演講所深深鼓舞,人人都振臂一呼,叫喊著整齊的口號。

-----------------------------------------------
我和布萊恩他們在昆西號上看到一道巨大的光芒在遠方掠過,光芒耀眼得令人張不開眼睛來。

「個到係第一聯合艦隊所在的位置…」不知道道是誰說了這一句話,現場馬上沉默起來,在光芒過後第一聯合艦隊的位置發出了大量細小的光芒,我相信這是戰艦爆炸後最後的身影。

「艦長,我地收到華肯少將傳來既最新作戰指令,依家白色木馬號將會成為救援中心點,我地艦隊需要擔任護衛任務。以上」一名傳令兵在接到最新電報後向海因里希中校報告。

「動作快!全體進入一級作戰狀態,馬上前往展開救援!」海因里希中校馬上把船隻調頭,前往蓋爾德巴準星一帶宇域展開救援工作。

「德克薩斯號,有冇回應?」

「紐約號?聽唔聽到?」

「偵察艦隊只淨下3艘護衛艦…」

在聯邦軍的緊急救援頻道傳來了大量聯邦軍的艦艇失聯和需要救援的信號,第1聯合艦隊的指揮系統已經失去作用,更要命的是就連總旗艦菲貝號也失去了聯絡。

「上尉,我係唔係未訓醒發緊夢?」拉舍德在駕駛倉內自言自語地說話。

「比起上將既安危,我地應該更加要留意住當前既戰局,我地仲未清楚自護軍既邪惡武器距離再次發射仲有幾多時間,但下一擊絕對會射係我地頭上,只要我地今次攻唔陷阿.巴瓦.空,聯邦軍好快就要投降。所以我地已經無時間再係到分神,兄弟們,努力打好我地最後一戰,要好好活回來,我約定你地戰後一齊去酒吧飲酒~」我隔著螢光幕和隊友們隔空擊掌,大家都明白接下來的戰鬥會是參軍以來最殘酷的一戰,在擊完掌之後在通訊頻道內都沉默不語。

現時我軍的形勢就像舊世紀的項羽一樣,被迫破斧沉舟與敵軍決一死戰,無論是我還是其他聯邦軍人,家人和戀人的安全都取決於我軍接下來的戰鬥,大家都承擔不起戰敗的後果。
雷比爾將軍領便當
華肯如果照tv/劇場版既話,應該所羅門戰後不久就係德克薩斯殖民衛星外面戰死
tv版個死法有d柒 我想跟origin漫畫啦壯烈d
最邪惡既基連
華肯
點解艦長知係最後一戰嘅?
照計劃仲有自護本土戰。好似係呢戰中戲劇性地俾紅有三爆死左紫色老太婆之後自護先投降。
依一次打唔贏枝雷射炮 下一鋪應該陷球鏟
不過side 3本土無險可守,防守兵力好似得個首都防衛大隊同總帥親衛隊
文呢
等緊玩sd高達 激鬥同盟
仲有八日,出住先
試玩過,我覺得幾好
試下努力先
不過我買steam都要400幾蚊
上尉應付儲緊錢改佢部吉姆或者儲緊晶片
等佢修正完破史就會返嚟
我玩到拎左鼓油高達就棄左驚
點解?早期儲錢麻煩一d
但推到咁上下,都唔錯喎
我手殘都玩到落第6章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞