[坦克戰渣古] 一年戰爭裝甲兵戰記

727 回覆
108 Like 18 Dislike
LM G持
暫時仲有幾章儲貨
幾時放上嚟
樓主文呀
一陣 upload得太快驚冇貨
Lm
留名!
大力支持
近排揪起條癮睇翻高達
最鍾意啲寫實軍事風同地球圈嘅故事
呢個故啱哂
多謝支持
當初我鐘意高達都係俾佢科幻同半真實軍事風格吸引,seed 個d情節真係太痴線 1人1機打成支艦隊
MS IGLOO 2重力戰線
我地既主角冇咁慘,起碼冇死神跟住
想問m62係咩黎?🤔🤔

gundam origin出現過,類似現實既裝甲運兵車,可以改武器為120mm迫擊砲
過幾日諗住寫個聯邦軍常規武器列表
想問下樓主,一年戰爭入面出嘅嘅名角主角會唔會見到(例如當主角去到亞洲戰線見到有個着住宇宙駕駛服嘅新人小隊長係到做briefing,主角仲笑鳩個新人係傻仔咁)。
支持

盡量唔好喺正文解釋武器
影響文章流暢度
出名主角應該比較後期先會出現
高達故仔都成9月先開始,依家先發展到3月,起碼都要等到敖德薩會戰先多d
所以我會專門用幾個留言寫好
連埋圖
聯邦軍傳統兵器第一彈

M72拉科塔(Lakota)是地球聯邦陸軍所使用的吉普車,可以供4-5人乘坐,車載武器為一支M2重機槍,同時可以用來運送M101A3 “女王”反MS重型誘導導彈。

M101A3女王是一年戰爭初期地球聯邦軍所使用的一種步兵用反MS重型誘導導彈,其強大穿透力是少有可以對渣古的兵器。但由於須在近距離發射,且因為飛彈飛行速度較慢,所以使用起來風險極大。所以聯邦軍其後將部份飛彈分配給機動力較高的吉普車,希望能增加其應用範圍。

M35運貨卡車是地球聯邦軍的陸戰卡車,用以運送物資和士兵,在車頂部配備了一門M2重機槍。此車亦有被改裝為運裝傷兵用途的野戰急救車。

反渣古自走炮原是地球聯邦軍在各個殖民地用於抵抗吉翁軍的一種小型自走炮,為左更適合係實戰,我將武器由2門口徑不明的機炮更改設定為一門125MM的反坦克炮(類近現代主戰坦克的火力)。

火神炮裝甲車是一年戰爭時期,地球聯邦軍為對抗自護軍的渣古而開發的一款輕型裝甲車,在此故事中設定為車身是M62裝甲車,武器是六管30MM火神炮,威力對於MS方面只能是擾敵之用,但對步兵威脅極大。
其實m2重機槍係二戰嘅產品, 但唔明點解而家美軍仲用緊, 甚至uc年代重用緊
其實佢原裝個look應該係m249,不過我覺得5.56 mm 機槍拎黎車載有d 廢

因為高達個年代係冷戰寫成,所以你睇到好多武器都係二戰同冷戰時代背景既野
M249 威力係低過M2 一個5.56 一個12.7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞