【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(5)

532 回覆
9 Like 4 Dislike
Bucky同Steve由細識到大死黨一齊出生入死 Vision都叫Avengers隊友
Sam同Karli見過兩三次傾個幾句就斷定佢仲有得救唔還拖
Jw係正常美國人,想證明自己,想為國效力,一直做好自己,見到好友比人殺左,正常都會火遮眼殺人,邊有咁強道德理愈,所以佢唔係美國隊長,做agent 岩佢d
Marvel啲反派有魅力過啲所謂超級英雄
今輯係Zemo同Walker跑左出嚟
你代入一d再諗
個個bucky唔認得佢,佢已係殺人狂魔

個個vision係civil war係對頭黎岩岩先見返而且唔係完全係人,而且代價係半宇宙

karli個堆係受害者,俾世界分類,俾人當物品咁處理
想睇MCU JW同Punisher見面
冇話你一定係
總唔會10個10個都係,唔洗咁大反應
我只係想套戲既深度去睇,我相信編劇們係落左好多心機去描繪steve同ca呢個角色
你當假如現實中 你估steve俾盾佢個刻唔知佢其實唔係好打得?佢接盾時又覺得自己有料做? 但steve俾佢時個咀臉係帶出到,佢對sam有信心, 佢認識sam,知道佢能力,但絕對唔後悔,就如佢係civil war力排衆議去做一個決定一樣,唔係要好多人認同

但當然,你話你睇戲嫌佢打得唔夠型,咁就當我發嗡啦,我建議你睇葉問
先唔講個角色

師兄
你知你睇緊marvel架可?
對超級英雄動作戲既打鬥有要求
結果你叫人去睇葉問
講得好
其實bucky電單車嗰度
如果好似Steve AoU咁成架車掉過去 應該好型
呢套動作片嚟對打戲有啲要求都好正常
唔知你係咁講睇葉問做乜柒
同埋我不嬲都話佢套裝同個盾配合啲打鬥幾好睇

睇完呢套嘢就係睇唔出Sam點夠班做美國隊長
一個隊友中槍都唔理嘅人仲話做隊長

仲要成套嘢都喺度弱化Bucky捧Sam上位
bucky一早放棄接盾啦
完全唔覺sam接有問題
Get this man a shield
套劇有冇講
本來大家都幾鍾意黑人
但睇完套劇會變左憎黑人?
真 你唔見人反黑豹?唔見人反miles morales?
係個角色寫得差
唔好再用膚色做擋箭牌
Miles真係好成功
睇前唔鍾意
睇完好鍾意
真係睇套野拍得好定差
no offense
但連登反黑豹一樣反到傻
黑豹係悶
但個角色唔算乞人憎
講故係marvel 決定,我地同意唔同意都唔會左右到 Sam最後係咪cap 依件事,但我覺得大家唔係唔滿意個”結果”,係唔滿意個”經過”。至少我曾經都期待過依個”經過”

大家睇falcon and winter soilder係期待佢會由 endgame 之後嗰個大家都唔睇好嘅 falcon 變成大家都承認嘅 captain America。但坦白講個character arc 實在太薄弱。

6集表達到嘅就只有 “黑人唔配做captain America”依個主題,但真係得”黑人”依個主題可以帶出咩? 唔講其他,用你以上嘅講法endgame 完左之後,Steve 決會俾Sam 接,但政府揾佢地要嘅人接,Sam 同 JW 嘅身份對立本身已經可以講更多,至少可以探討 CA 係代表嘅政府打手,定係追求公義嘅人。

相比之下,Jw個character arc 反而更加令人印象深刻。由政府欽點嘅CA,因為面對自己能力不足而行錯咗條路,但係即使能力變強左都冇辦法救到自己最重視嘅隊友,搞到要報仇。但到最後記返起自己嘅初衷,喺報仇同埋救人之間揀咗救人。
成個故仔正路就係JW點樣唔忘記自己初衷成為美國隊長 但最後係俾falcon做 但falcon喺嗰故事入面係無任何成長 而且最頂唔順係最後falcon企喺道德高地對住班膠層訓話嗰度 用黑人嗰身份黎prove自己講得啱 屌啦事實上就唔可能做到大家都幸福 人地問你明唔明就話自己係黑人 關黑人咩事
一次過睇晒成套劇 覺得麻麻地

首先最覺係電視版打拳頭交冇咁好睇 同電影差好多 照計迪迪尼都重本製作冇理由差咁多

角色d力量好怪 Bucky隻鋼手好似冇乜用咁 明明以前可以同ca呢啲級數打到55波 電視版就成日唔夠打 但係跑得過車d設定又喺到

反派其實唔知想點 一時又講有原因先做壞事有底線 一時就唔理殺晒啲人質

CA條女無啦啦變黑 好odd 明明一向做開正派 突然間話係乜乜乜幕後黑手 冇原因冇劇情 唔知為乜

John變壞最尾又壞唔晒 又係唔知做乜 明明都舖佢做美國特工變奸 最後出黎報仇報報下又去拉車 又出黎搞gag 又係唔知做乜

不過覺得最鳩係一開始Falcon就捐鳩左個盾 一黎就話唔要 出左事就唔好啦都係我做返 漫畫書Bucky都做過排隊長 安排呢啲戲份好睇好多 其實睇得都知下個隊長係黑鬼啦 好似好想第一集推John做話題咁
bucky唔接盾都無所謂但咁樣弱化佢
次次打架都冇嘢睇,俾哂啲型嘅埸面sam,用啲19藉口唔俾佢表現
sam有型既場面咩 我都唔係好覺
最型都係Bucky做返winter soilder果陣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞