【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(5)

532 回覆
9 Like 4 Dislike
CAPTAIN AMERICA and the Winter Soldier

段speech硬係無乜說服力咁
純粹將一直以來sam嘅觀點講岀來
bucky話ws係was me咁標題改埋會唔會型啲,唔好淨係改Falcon做ca就算
見到Walker冇黑化好開心
Sharon 係雙面間諜?
我覺得幾好
不過sharon黑化唔太捨得
個KARLI勁黑人憎
中二病DON9仔呁
walker 洗白洗得幾好
其實會唔會好似far frome home咁係skrull扮
電視唔覺得會咁玩
但佢係ca2係shield咁冒死
依家話黑就黑
因為黎緊disney+有secret invasion
所以先更加覺得會多啲野同skrull有關
似係,跟住如果駁落dark avengers就正
民眾唔信任依家d hero特工
Norman呃政府組Dark Avengers
Sentry出場
成套最正我覺得係得wakanda女兵打JW
JW又係話黑就黑 話白就白
好嬲好嬲 走火入魔 報仇 我先係CA > 救人 同bucky拍膊頭
唔係好睇得明Sharon想點
其實steve自已都冇特別重視自己究竟係咪ca,佢係ca因為劇情描寫佢既人格實至名歸
現實生活好多人都紅眼一d人贏係起跑線,但劇情由佢地編寫時,其實自己都一樣,能力代表一切
ca呢個身份其實好特別,越係重視呢個名衍,就越冇資格得到,邊個做ca,接精神上唔係最緊要,但steve事實係張個盾俾左falcon,由佢承接
如果一如d人咁諗,bucky好打所以佢做ca, sam因為唔好打or黑人所以令套劇唔好睇,咁套劇入面個有d人or政府其實就影射緊你自己
如果John Walker同Punisher一齊會有咩火花?

真 Captain America 繼任人
睇完好失望下,個人就覺得爛咗 (又),所有角色都變晒無腦NPC咁為個左膠結局服務;之前營造嘅衝突,角色嘅邏輯一下無晒

1)Sam實力時強時弱,一時可take down一架直升機,一時打唔蠃一個正常人,明明有droid射六脈神劍但係要埋身肉博

2)John上集打晒交,忽然今集又同主角team up,本身黑化完有自己一套想法我幾鍾意,但今集又淪為主角工具人

3)Sharon如果係Power Broker, 點解會協助Sam佢地堵破個科學家工場?個科學家係唯一會做到超級血清嘅人,Power Broker靠佢賺錢,呢點真係講唔通;其實開頭啲人係估Sharon係潛入反派做臥底,咁make sense好多,反正一開始佢都係做臥底靠近Captain America

4)Karli俾射低,Sam竟然第一時間攬住條屍喺度惋惜,完全唔諗住理中咗槍嘅Sharon,跟住我以為佢會扶住Sharon出去啦,屌佢抱住條屍飛出去,咁Sharon自己行出去?條屍重要過自己隊友?Captain喎

5)Sam訓話班大佬睇到好老尷,畫公仔畫到出晒腸;老黑人慘成condom,之前佢講啲嘢明明有point:有自尊嘅黑人唔會迎合白人嘅美國價值觀;點知俾主角大愛speech蓋過晒,仲要老黑人認同返佢,睇到好可笑,大愛真係大晒,政府做乜衰嘢都唔做追究了

6)屌佢最尾真係BBQ,literally

屌佢連續跣左我兩獲,Loki唔會再上當
我覺得WandaVision係幾好嘅
今次FalconWS前面都還可以接受,係衰收尾啲線收得奇差

最尾好似imply緊「嗱而家擺你入博物館紀念啦,一筆勾銷ok?」仲要係由Sam帶佢去,完全係無視個黑人受過嘅苦難
如果Sam最尾係爆政府大鑊,引起輿論嘅話會值得感動多啲囉
做佢條仔唔知會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞