【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(5)

532 回覆
9 Like 4 Dislike
你呢六集睇乜撚邊個係反派都唔知
玩腳條友咁就退場有啲可惜
結局真係好平傭
唯一有亮點係sharon真係變黑
我睇完淨係諗起John Walker
無視咗Karli
Falcon 打唔贏嗰個 有冇打血清
條友廢到要飛走 睇到好唔爽
慣用=/=唔識用
就係一啲都無勁到
Captain Do Better嘅賣點黎
咁佢都一樣冇打血清打和啦
當年cap都苦戰一陣先贏到佢
邊到苦戰?
gsp
right...
有冇人覺得sharon會係幫朝偉做嘢
有冇人好憎sam呢個角色
覺得塑造得好差
冇特點 冇魅力

先講能力 普通人一個
盾 翼 全部人地送既
搵第二個着佢啲裝一樣

Steve 比人感覺係正義 堅毅 既化身 又有領導力
有好多深刻既場面令你記得佢既特質
(i can do this all day, 肉身擋手榴彈,對住thanos大軍仍然拉緊個盾繼續戰鬥)

Sam 呢 只係一個大愛左膠 普通士兵
冇咩場面show到佢有咩與眾不同 / 掙扎/成長

唔係sharon 最後開槍打死karli
佢已經俾人射死左
冇勇無謀冇計劃
一味淨係識咀遁

最後同sentator果段直頭係垃圾
得一堆烏托邦式廢話 有解決到問題咩 不切實際
karli唔係好知想點
開頭又寫到佢好心痕手辣
但過一集比sam講兩講又猶豫
之後又話要殺jw
殺左lemar又好似好震撼咁
成個故都唔知佢想點
反而佢班同伴個心態都幾明顯係玩玩下
唔似佢想黎真殺人
覺得係反派被塑造得太差
睇完都覺得投入同理解唔到Karli喺度做乜鳩
超怪特別係karli中咗槍抱住佢
完全唔知做緊咩
我覺得一黎本身karli嘅決心都唔夠
二黎佢著墨太少係消失左五年後嘅人回歸之後
到底引發幾多嘅問題
falcon 都唔算blm
又講到明no black falcon
又要寫佢因為係黑人比狗stop & search
又要寫佢好明白黑人身份做CA會好多挑戰
隊友Sharon中咗槍理都唔撚理佢
敵人中槍就衝埋去攬住佢
由美隊開始已經鐘意sharon
呢幕真係睇到嬲無厘頭到痴線
其實大家要平衡下戲劇既限制攞個balance去評,我一開始有興趣既地方係睇點令一個冇超能力既人做到hero係幾考功力
john walker覺得佢轉好快,但唔理會太細微位,佢實際又冇同bucky佢地有深仇大恨,佢救班官架車前係掙扎緊去唔去救,俾班人打跌左落去時,bucky扶起佢

如果真係要challenge 呢d位, avenger成班hero咁易走埋一齊就已經無稽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞