如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike

如果冇左你,我依家日日都咁撚攰嘅情況下,我根本唔會想打文,好彩有你支持我

如果冇左你,我依家日日都咁撚攰嘅情況下,我根本唔會想打文,好彩有你支持我

呢個會唔會係長篇故?

呢個會唔會係長篇故?

會呀
但我想講定先
黎緊6月3號至6月11號都同女朋友去左旅行
不定期更新 盡量保證一日一篇
講返先
其實重要角色嘅名我都會用一二三四五咁樣放係個名中間...
樓主加油
細佬我都好鍾意呢套武功
樓主加油
細佬我都好鍾意呢套武功

呢套唔係你想像中果套
「對唔住,我唔想知。」心入面依然好混亂,腦海中滿滿都係揮之不去嘅幻想同誤會,諗都唔想諗,又點會想知佢嘅事?

「HUH?你唔想知道佢嘅事,咁你自己嘅事又想唔想知道?」佢聲音中一直都帶住一絲絲嘅輕蔑,我不其然咁對佢好反感,其實由第一次見到佢,佢嘅姿態已經係我心目中打上左一個黑人憎嘅撚樣標籤。

「我有咩事,又關你撚事。」正當我想收線嘅時候。

「黃一飛,任職售貨員,廿二年黎一事無成,家庭,感情,事業,一係就不睦,一係就無疾而終。」陳四海把令人反感嘅聲又傳出黎。

「你起我底?」我心底有種不敢置信,吓?乜撚野,我乜都比人知道咁我仲有咩私隱?

「唔需要,香港所有人嘅資料都會BACKUP係『機關』嘅DATABASE到,只係打入KEYWORDS,例如黃一飛,就會有三百七十三個資料夾出左黎,每一個FOLDER都有圖有文字資料,要搵到你,唔難。」另一端傳黎依舊輕蔑嘅笑聲,令人聯想起佢副眼睛,推一推,然後冷笑咁嘅樣。「你唔係以為政府逼人帶身份證係真係想證明自己身份呀嘛?〃

我後尾忱突然有絲絲寒意,我光速係銀包到拎左張身份證出黎,然後極快咁印封左佢,係櫃入面。

「好呀,咁我就係你講得咁不如意,又如何?」我故作鎮定。

「無乜野嘅,但我個人就好衰嘅,練果份金睛火眼,竟然可以練到一啲額外嘅野,例如無視境界睇到對方嘅境界之類。」

我呆一呆,不明所以。

「我就知道你唔會明白,有好多武學,其實實際上唔會帶黎太強嘅戰鬥能力,但總係會帶出一啲額外嘅輔助能力,呢樣,就係真武。」

我吞左一啖口水。

「係西方國家,有人研究古魔法,有人研究科技,有人剩係練身體,唯獨係我地呢種華夏民族傳落黎嘅人種,會練真武。」

「外國亦有天生天賦者,果種叫異能者,可惜佢地嘅能力甚少有進步空間,但佢地嘅天生能力已經遠超同儕,你黎緊一定有機會接觸。」

「而我,就係咁岩練就到一雙天眼嘅人,學是學非,先可以明辯是非。」

「所以我第一日見果到你果一刻,我就知道你去到御體之境,但又從來冇係武林登記冊上面出現過你的名字嘅存在,所以係當日,你就已經引起左我注意,我知道張三峰都會知道,所以佢應該有叫過你唔好留係鳳凰山,我估得岩唔岩?」

「你意思係,佢一早就知道佢會有危險?」

「你又話唔想知道佢嘅事?」佢一個反問,我反而呆立當場。

「哼,咁你想講啲乜?」

「係你第一次比我注意到果一刻,我就已經返去搵左你嘅資料,作為零武功底子嘅廢物,可以係短短一個月攀升到脫凡,御體,你不可不謂一個真武奇才,由一個售貨員變成武林中人,一定有其過人之處。」佢停一停頓。

佢下一句終於令我明白佢果種輕蔑從何而來,就好似,佢好肯定我會屈服一樣。

「所以,你有冇興趣加入,『機關』?」
樓主

平日我甚少留言
但係好希望你睇到依段留言
你個故 好好睇
唔好以為我氹你而講
我根本唔識你 點解要氹你
而係我諗左好多句稱讚嘅說話之後
發現都係一句好睇比任何野都更直接了當

我本時好少睇故
但係依個平平無奇嘅標題唔知點解好吸引到我
原本我以爲主角學嘅真係金庸嘅七傷拳
殺敵一千 自損八百
點知又有新意喎 場面描述又幾生動喎 有曬畫面
雖然要挑剔嘅一定有地方唔好
但係絕對唔代表啲咩

我打咁多都係想樓主知道
真係有人覺得好睇
真係有人真心支持樓主
出得慢出得少唔緊要 慢工出細貨呀嘛
樓主都有自己嘅生活 都唔係成日得閒打文
不過作為一個小小嘅讀者 有一個小小嘅心願
就係寧願慢寧願少都唔好放棄唔好太監
加油呀 希望個故同樓主都可以好似我個名咁
俾心機!

路邊碌入嚟嘅讀者上
樓主

平日我甚少留言
但係好希望你睇到依段留言
你個故 好好睇
唔好以為我氹你而講
我根本唔識你 點解要氹你
而係我諗左好多句稱讚嘅說話之後
發現都係一句好睇比任何野都更直接了當

我本時好少睇故
但係依個平平無奇嘅標題唔知點解好吸引到我
原本我以爲主角學嘅真係金庸嘅七傷拳
殺敵一千 自損八百
點知又有新意喎 場面描述又幾生動喎 有曬畫面
雖然要挑剔嘅一定有地方唔好
但係絕對唔代表啲咩

我打咁多都係想樓主知道
真係有人覺得好睇
真係有人真心支持樓主
出得慢出得少唔緊要 慢工出細貨呀嘛
樓主都有自己嘅生活 都唔係成日得閒打文
不過作為一個小小嘅讀者 有一個小小嘅心願
就係寧願慢寧願少都唔好放棄唔好太監
加油呀 希望個故同樓主都可以好似我個名咁
俾心機!

路邊碌入嚟嘅讀者上

好感動
愛你
加入機關做卧底做低中共
加入機關做卧底做低中共

睇落去就知
新毒者留名 好睇
新毒者留名 好睇

邊到吸引到你你可唔可以講出黎
新毒者留名 好睇

本身好中意睇武俠小說
Btw我覺得對打位可以多少少同再描寫得再細膩d
新毒者留名 好睇

本身好中意睇武俠小說
Btw我覺得對打位可以多少少同再描寫得再細膩d

我呢篇唔算係武俠喎

然後就係我女朋友唔鐘意我咁著墨落個打鬥到
新毒者留名 好睇

本身好中意睇武俠小說
Btw我覺得對打位可以再細膩d

我呢篇唔算係武俠喎

但呢個故其中一個重點應該係打戲
新毒者留名 好睇

本身好中意睇武俠小說
Btw我覺得對打位可以再細膩d

我呢篇唔算係武俠喎

但呢個故其中一個重點應該係打戲

係 所以我已經係佢嘅折磨之下盡量打多啲打戲
其實要寫我可以再細緻啲再有畫面啲
但我驚比大家屌我拖
垃圾
大王好野
垃圾
垃圾
岩岩打邊爐,阿媽唔知做乜買辣底
算la,我照食,真係頂唔順
跟住沖左d滾水
我老豆猛係度話我渣渣渣
對話:
仆:渣ga
我:咁我唔食得辣a ma
隔左一陣
仆:乜咁渣ga
我: ---->忍緊
仆:惺咁渣ga
我:屌,我係食唔到ga,la洗唔洗嗌我渣a(好大聲咁講)
跟住佢惡過我
仲想打我,屌
我韾韾地
返入房打呢編野
過左一陣,我阿媽同我講+滾水比我繼續食
我話唔要,
之後條仆街又嘈
仆:由得佢la,岩岩咁大聲同我講野,想聲巴佢
阿媽幫口話講笑
我又忍唔9住
我:你講笑就得,我講笑你就韾
跟住佢又話,你真係以為唔驚我打你,依家你係老豆定我係老豆
我又同佢講,你咪a你,我報警tim a
跟住佢冇出聲
痴線
公喜文識睇多電叻2年
公喜文識睇多電叻2年
上面班友做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞