如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
可唔可以有個人同我吹下水
唔錯唔錯,四肢 五覺
加油巴打
唔錯唔錯,四肢 五覺
加油巴打

邊到唔錯
仲有冇多啲人欣賞多我一眼

其實保持到一日一更就好快會有固定讀者群追,不過非寫實系故事預咗少啲人睇。

萬事起頭難

我試下寫實啲啦唯有
係我休息一晚之後,我就出發去鳳凰山尋找呢位張三峰,個名都幾耳熟....屌原來係武當張三峰?你老母武當山唔住走黎住大嶼山。

「下一站係,東涌,THE NEXT STATION IS TUNG CHUNG。」臨近目的地,硬係有種好似小學雞去旅行嘅感覺一樣,興奮莫名。

根據路線,我應該係要搵一架巴士搭上去昂坪再徒步行上山。

「碰。」兩個低頭望電話嘅人互相撞左一下。「唔好意思唔好意思。」對面女仔面帶微紅,露出歉意。

「我唔好意思就真,係呢,我想問下你,上昂坪要係邊到搭車?」

「我..我..我趕時間,一係,一係你加我LINE我話你知啦,快啲SCAN 我個QR CODE。」

我一SCAN完佢就走左,我回望佢離開嘅方向,望到佢回頭露出歉意甜笑,好甜,好似浸過糖漿一樣。佢手指指落部電話到,然後就頭也不回,只留下長髮飄飄嘅背影。

「叮。」

「你好呀,傻佬,唔好呆呆地望住我呢邊啦,你問人拎電話個方法咁老土咖!我叫李懿婷,朋友都話我個名太難寫,叫我做李二婷,你想上昂坪,你可以直接行過對面,然後搭 23 號巴士上去咖!」我心諗,到底我幾時拎過你電話?雖然我靚仔姐,都唔洗咁樣下話。

「唔該晒你呀,我叫黃一飛,多多指教。」

「多多指教,你好老土呀真係,哈哈哈!」加上一個LINE捧腹大笑嘅STICKER,睇完我就冇再理會佢。

坐上巴士,我就一直睇香港張三峰嘅事。

《史上最年輕氣功大師》

《年輕隱世高人證實隱居鳳凰山,餐風露宿。》

《氣功大師秘聞,曾為紅顏一怒滅一黑社會堂口。》

落車,由巴士站望向高山。

我,一定會搵到你。

你,一定會幫到我。
行經心靈小道,上山前嘅必經之路,我個心緒都開始平伏落黎。

我冇思考過,會唔會搵唔到呢個人,亦無諗過佢存唔存在,我只係,抱住一個信念而行。

「吓‥‥吓‥吓‥‥」大汗淋漓,上到山腰我已經覺得好辛苦,唔係肉體,而係氣唔穩定,不斷深呼叫都幫助唔到自己回氣。

來回山路兩次我都未見到有所謂嘅茅屋,唔通,我真係中伏?

係山頂上,我盤腿而坐,希望好好休息一下可以回返啖氣。「唉,唔緊要啦,當做下運動練下身體基礎啦。」我喃喃自語。

心血來潮,一時之間擺出起手式嘅架勢,諗住扮下山之巔武林大俠一代風華嘅感覺。

霎那間,山上嘅霧氣都盤旋起黎,而中心點,正正就係我擺架式嘅地方!

與此同時係山頂行落幾百米偏僻嘅地方,一處茅屋入面一個身穿一整套運動服,本來盤坐係床上打坐嘅年青人,用力睜開眼,劍眉星目,帶住幾分英氣「除左我,仲有人可以消化到呢座山上面嘅靈氣?無可能!」

隨即身影一動消失於原地,如果有人係到,就會見到殘影仲留係床上面,但人影,早已消失不見,保特?拍埋馬都追唔上。

至於我,我仲奇怪緊頭頂上面點解多左一個龍卷風。

慢慢,我感覺到身體內有一種奇怪嘅填充感,好似四肢百脈都有暖流流通緊咁。

『固守心神,氣凝丹田。』

我心間又出現呢八個字,我開始平靜落黎,發現一股股暖流,慢慢流向心臟對落八公分,然後再旋成一團分發出去四肢之間,慢慢就形成一股循環,我開始每一個呼吸都可以得到呢一種暖流。

我緩緩地企起身,岩岩幾轉來回用嘅體力好似無消耗過一樣,飽滿有力嘅感覺令我有一種戰無不勝嘅自信。

「咦,我好似有『氣』在身,咁我係咪可以...試下《起手式》?...」

擺起款,搖左兩搖頭,做好架式之後,心入面默念氣走四肢百骸,再向天打出一拳。

「呯。」一聲悶響之後,天上聚成龍卷雲霧嘅『氣』比我打穿一個大洞,一瞬間,百年不見天日嘅鳳凰山之巔陽光普照起黎。

「沙....沙...沙..」山路附近長草一直不明搖動發出聲響,我轉頭一望就見到一個白衣黑褲一套運動裝青年係草入面飄忽咁擺左出黎,係,真係擺左出黎,搖擺。

青年瞇起雙眼不斷打量我,有股挑戰嘅意味存在。

而我,我身為絕世天才,有傲氣有自信,我張狂咁腑視住佢。

我同佢四目相對,空中好似擦起一股熱辣辣既火花一樣。
今日係咁多...
有冇人可以比啲回應我
冇人回 慘豬
支持支持
lm
Lm
放多兩粒正皮都好呀
lm
加速追緊
用七傷拳做主線幾有趣
加油 好睇
希望有人比少少回應我睇下我邊到做得唔好,
應該全書面語定半書半口定全口語化

個人中意對話用口語
仲有冇多啲人欣賞多我一眼

其實保持到一日一更就好快會有固定讀者群追,不過非寫實系故事預咗少啲人睇。

萬事起頭難

神級巴打

個人中意對話用口語

姐係半書半口咁樣呀?

個人中意對話用口語

姐係半書半口咁樣呀?

係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞