如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
皮已正

比啲討論黎
剩低果篇聽晚再補
好少人留言撐下我
好睇

推上黎先
希望多啲日間讀者
推上黎先
希望多啲日間讀者

咁要日間都出文啵

btw一拳 十米果pt幾似一代宗師
推上黎先
希望多啲日間讀者

咁要日間都出文啵

btw一拳 十米果pt幾似一代宗師

日間返工出唔到文呀
但我冇睇過一代宗師
只係覺得咁打會有意味少少
一開始接觸本書果時都有用到呢種描寫
一個人,一段故。
一篇文,一個回應。
幾日出得一篇 一次又一次 取消留名
幾日出得一篇 一次又一次 取消留名

係得一日冇出
仲要我依家打緊
「我...。」我唔知比啲咩回應佢,我聽得出佢語氣除左有擔心,仲有少少責怪。

佢不作一聲回應,然後一個手刀劈落嘍囉A後頸。

「唔好比其他人知道我同你有關係,唔好比其他人知道我同你係交心...咳。」佢一個唔提防一口黑血吐左出黎。

「你點樣呀,你冇咩事呀嘛?」雖然盲嘅都睇得出佢有事,呢個問題問出黎根本係零作用,但冇辦法,始終關心,則亂。

「小事,只係比人陰左一次,差啲陰左第二次,好在今次返黎,你有幫我清理後患,如果唔係,今次我可能就真係要橫屍家門之前啦,哈哈。」

我都係第一次聽到佢笑左出聲,平時見到佢嘅淡笑同今次帶血嘅爽朗,我睇得出佢比較欣賞我今次嘅做法。

「你可唔可以話比我聽發生左咩事?如果唔係機緣巧合,我諗我根本唔會上黎,更加唔會原來暗中救左你一命!你到底有冇當我係朋友?」

即使佢有欣賞我嘅意思,亦唔代表我唔可以憤怒,因為佢嘅擔心,而令到自己差啲死左,我真係好不滿。張三峰同我絕對係亦師亦友嘅關係,如果佢就咁去左,我一定會發晒癲咁報仇...咪住先,報仇?

佢微微搖頭「依家未係時候講,到你有朝一日到左『機關』三巨頭之一嘅境界你自然會得到你想知道嘅事。」

然後佢就完全唔理會我,直接盤腿打坐慢慢回氣。

而我就不斷思索,境界同境界中嘅差距係邊到,我進境嘅原因又係邊到?佢以前到底又係因為咩事而去到今日咁嘅地步?係咪因為...報仇?到底呢個世界有幾個多神秘嘅組織?官方?非官方?好亂呀。

「唉,我覺得我太多野係未知,我需要獨自面對一啲野先會成長到。」

我留低一句咁大把,將句野寫係張紙上面我就自己一個離開左鳳凰山。

我將我依家嘅境況同懿婷和盤托出,希望係佢身上得到開解,但換黎嘅係令我更加不解嘅回答。

「傻佬,唔係好親好親嘅朋友就應該對你完全冇秘密,每個人都有自己嘅私隱,就好似我,我都冇將我所有事同你講過啦,你對呢個世界好多野都唔會知道咖啵,無須太過在意,可能佢或者我,係認為岩你聽嘅時間就會同你講呢~唔好咁上心啦,用心做你自己想做嘅事。」

連懿婷都會有啲野有心唔同我講,我仲可以諗啲咩?

返到旺角,我屋企嘅位置。

汗如雨下,我不斷揮灑自己嘅汗水去練七傷拳所有嘅套路,我只係希望可以用拳法,黎摒棄我多餘嘅諗法。

「嘟...嘟...嘟...。」

電話響起,我停止左練拳。

「喂?邊位。」我一如既往咁,聽起電話。

「我係陳四海,黎自香港政府轄下『機關』,唔知道你有冇聽過呢?」對面帶有無法言明嘅陰濕,如果一定要講,我會話,佢把聲似鄭子誠。「我打黎係想話比你聽張三峰嘅事。」
爭一篇喔
又幾好睇wo
支持你啦
推一推
e個故其實算ok,可能係topic唔夠吸引
e個故其實算ok,可能係topic唔夠吸引

其實我唔識諗名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞