如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
有文即刻多人返

仲打緊

BTW今晚應該係幾好睇嘅一段黎
同埋有兩篇嘅幅度
「呀飛,我有危險呀,我係中環碼頭呀...」

依家已經係十二點半,係二零一四年三月八號,係婦女節,但係我會特別記得呢一日,並唔係因為婦女節,而係因為接住落黎發生嘅事幫我將呢一日深深咁印左係腦海當中,同時我亦渡過左我人生中最黑暗最挫敗嘅半年。不過當初嘅我又點會諗到當時嘅我會遇到呢件事,又點會估到如今嘅我去到依家咁,唉。

係大埔飛的去中環,再快都要三十分鐘,係車程上,我都會諗緊,到底懿婷可以遇到咩麻煩呢,一個女仔...

唔通...唔通...遇到色魔?

「你冇事呀嘛?」

「遇到咩事呀?」

「你依家仲係咪碼頭?」

「李懿婷,你...試下應我..」

......

就算我打左幾多個MESSAGE都好,理所當然係冇回應,只係見到個最後上線時間由兩分鐘前慢慢變到十分鐘、十六分鐘、十九分鐘、廿一分鐘、廿五分鐘、廿九分鐘前。我既擔心同緊張程度都由一百上升到一百、一百、一百、一百,已經冇得再上升。差少少我就會心臟病發,我已經壓制唔住自己嘅血液,不幸中嘅萬幸係我終於可以腳踏實地,踩住母土嘅感覺會令我不安嘅心微微穩定左少少。

但係我除左因為擔心懿婷而不安之外,我都隱隱有種唔吉祥嘅預感,我真係好心緒不寧。

真武嘅路除左令我各方面有所增強之外,我嘅眼、鼻、耳都進步左好多。

依家耳邊傳黎嘅聲音,話到比我聽係懿婷嘅呼叫聲。

「你地唔好再過黎,就算我做鬼都唔會放過你地!!」

我急過小明,快過火車,我直接沖到去聲音傳黎嘅方向,我首先見到嘅係,原本整潔好睇嘅馬尾有少少散亂,衣著有些許凌亂,花容失色嘅懿婷,佢半行半跑,後面有好多人慢慢行咁追趕住佢。

「你就算再走都冇用,我地一定會捉你返去,『機關』、『國組』都有派人黎協助我地,如果用地道啲嘅說話黎講,你就係被選中嘅細路,你都知道,你家族入面所有人都對你被選中去做『妃子』表示同意,你仲可以選擇咩?」為首個黑衣人用好平靜嘅聲線,好冷漠嘅表情去講呢一番說話「其他女仔被選中左都欣然前去,我真係唔明白點解你唔肯,仲有咩原因令你抗拒呀?係咪呢部手機入面果個叫做一飛小寶貝嘅人呀?」

原來懿婷部電話係佢地手上,難怪完全睇都睇唔到我嘅MESSAGE,以佢地呢種步伐,懿婷半走半睇都冇問題,佢地好似根本唔打算傷害佢,而係活捉,完好無缺咁捉佢,最少,目前懿婷身上一絲傷痕都冇。

我拎出電話,錄左一句音比張三峰。

「我依家係中環碼頭,我可以捱到幾耐我唔知道,但我有一件事想你幫我,見我最後一面。」

我打定死數,慢慢向佢地方向前進,同時再用自己電話打去懿婷手機果到。

「嘟...嘟..喂,一飛先生,哦?係你...」

「你地到底想點?不過唔理你地想點,我一個人接晒。」

我雙拳緊握,全身血液已經被壓制,因為我已經冷靜左落黎,我渾身都係戰意嘅揮發。
兩篇架嗱
「你好,你就係一飛先生啦下嘛?」墨鏡黑衫人如是說。

我無出聲,慢慢擺下架式,面前應該有幾百人掛,我睇唔清,幾百人已經好多好多。

「先生,雖然你睇落有練武,但你知唔知道你同緊咩人作對?唔係你地呢種凡夫俗子可以比擬,你身後嘅呢個女人,係要成為國家元首私生子,同樣係真武路上百年難遇嘅奇才,習五常嘅女人之一,真武呀,你地呢種所謂練過下功夫嘅人,唔會明.....」

黑衫人嘅聲音決然而止,因為我身上嘅氣息開始外發,一股氣勢一湧而上。

「睇黎唔洗講咁多,直接郁手。」黑衣人面色一沉,直接就開聲同時揮一揮手。

岩岩佢口中所講嘅幾個名詞,我都唔太清楚,除左『機關』我係聽過之外,乜野「國組」、「妃子」,我真係未聽過,但係故名思義,我都大約知道係啲咩組織,所以我一早就冇抱住好大期望去完美解救呢件事,唯有見步行步,做到幾多就做幾多。

海邊,百浪。前方,百人。

後方,隻影。正面,一拳。

我單臂前伸,左手做左一個大約七十五度嘅夾角,曲住咁放左係丹口側,而雙腳已經猶如打樁一樣,定住係地上。

佢地一直呼叫住咁向前行,有操你媽,有仆街死。

面前呢班人,所有人都係脫凡境,最少都係嘍囉A層次,唔通國家層次嘅機構,最低級都會係呢種人馬嘅武力?

算啦,唔理啦。

我每一拳所至,都會倒下一個人,倒下嘅同時,都會帶走佢嘅左手,宣告埋佢地嘅餘生都係半殘之人。

一拳、一拳、一拳、一拳、一拳、一拳....

我已經唔記得我揮左幾多拳。

由我醉心練拳,到比形意門不知名老坑襲擊,再到依家,我冇休息過一剎那。

勢估唔到會有呢一刻。

意識得返四成清醒,個馬步都開始唔太穩陣啦。

但我回頭一望,見到受慌過度而暈低左嘅佢,我笑一笑,係呀,對住千軍萬馬笑一笑。

有你在身後,雖千萬人,但吾往矣。
其實我好想每日都有兩篇
可惜屋企發生好多事
希望大家支持我多啲
如果想知我可以講下
因為都幾長 但唔係家庭感情事
所以我黎緊都完全冇機會安全家中打文
如果有大家支持我會努力完成落去

都係果句
有人想關心我我再講座
其實我好想每日都有兩篇
可惜屋企發生好多事
希望大家支持我多啲
如果想知我可以講下

都係果句
有人想關心我我再講座

做咩事 btw加油巴打
其實我好想每日都有兩篇
可惜屋企發生好多事
希望大家支持我多啲
如果想知我可以講下

都係果句
有人想關心我我再講座

做咩事 btw加油巴打

樓主加油 俾左足夠時間你係台灣屌系架la
其實我好想每日都有兩篇
可惜屋企發生好多事
希望大家支持我多啲
如果想知我可以講下

都係果句
有人想關心我我再講座

做咩事 btw加油巴打

樓主加油 俾左足夠時間你係台灣屌系架la

加油呀樓主
首先 我係一個公屋仔

其實就因為係1月15號我屋企火燭 燒完黎
然後房署比左一個安置單位我地暫住
直至房署還原舊單位為止
還原 姐係清水樓咁 石屎地板 牆就拆晒咁樣

咁我地係呢個安置單位住到5月23號
房署先至通知我地還原左
咁我地就即刻搵裝修啦
但結果係動工裝修果日
房署就再出通知勒令我地7日內遷出安置單位
同時清空安置單位內所有野

咁後來同區議員反映過
deal到6月中
以為可以快快手裝修完

但去到今日 連牆都未砌好
住一定係唔住得人
但房署就會係呢兩日逼遷

我仲要拖住 細佬

我都真係唔知道可以點算
首先 我係一個公屋仔

直至房署還原舊單位為止

房署先至通知我地還原左
咁我地就即刻搵裝修啦
但結果係動工裝修果日

咁後來同區議員反映過
deal到6月中
以為可以快快手裝修完

住一定係唔住得人
但房署就會係呢兩日逼遷

我仲要拖住 細佬

我都真係唔知道可以點算

用七傷拳打鳩房署啲人
Btw 加油頂住呀樓主
話事
首先 我係一個公屋仔

直至房署還原舊單位為止

房署先至通知我地還原左
咁我地就即刻搵裝修啦
但結果係動工裝修果日

咁後來同區議員反映過
deal到6月中
以為可以快快手裝修完

住一定係唔住得人
但房署就會係呢兩日逼遷

我仲要拖住 細佬

我都真係唔知道可以點算

用七傷拳打鳩房署啲人
Btw 加油頂住呀樓主

加油呀,有咩事就攪大佢
話事
個故有100正皮 我好感動
樓主加油
出文
話事
出文

啱啱先開始睇

快啲搞掂屋企啲事再出文 唔好灰
係正既
有錢裝修 唔爭在拎少少錢短住出面既單位啦
件事後續係咁樣

我老豆唔想咁煩
叫我兩兄弟去呀嫲到住一陣

但我要返工 細佬要返學
如此一來我嘅車程由35分鐘直線上升到90
車費由一日30來回直線上升到80
細佬亦如是

成件事算係我老豆柒左嘅
但佢又大陸做野 係大陸有幾層樓
根本影響唔到佢
佢根本懶理我地兩兄弟嘅死活
佢好直接地冇比選擇我
要我follow 佢個plan

有選擇嘅
你唔好同我講咁多廢話
一係你同我訓街
一係你帶埋細佬去呀嫲到訓
幾個星期姐
洗得你幾多錢用得你幾多時間

最中要係呀嫲果到冇電腦
最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞