如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
你地好呀,今晚應該會更新五篇左右。
留低一個中段先會有眉目嘅迷思,
點解七傷拳譜幾百年前就有,明明金庸近幾十年先寫
估得貼我大綱嘅我打多兩篇

係咪因為以前冇人注重武術搞到失傳
淨係得主角死好命搵到本野先知真係有呢樣野
你地好呀,今晚應該會更新五篇左右。
留低一個中段先會有眉目嘅迷思,
點解七傷拳譜幾百年前就有,明明金庸近幾十年先寫
估得貼我大綱嘅我打多兩篇

係咪因為以前冇人注重武術搞到失傳
淨係得主角死好命搵到本野先知真係有呢樣野

打緊第二篇,
你地鐘意一篇打完出一篇,定一次出幾篇咁樣?
總之有文就得
「喂你想點呀?」我大叫

「冇,見你氣去得太盡,諗住除左你條褲回下氣姐。」白衫仔一面淫蕩咁講。

「唔好呀屌,方丈咩!!!!」

我一下就坐左起身,原來只係發夢,我發現我坐左係一張雙人SIZE床上面,硬硬地唔知咩質地上面鋪左一塊蓆。東張西望之下見到兩杯有熱氣緩緩升起嘅熱茶,同埋一個坐左係到沉思嘅白衣青年。

「你....醒啦?」

「我....都坐左起身啦,你仲問我係咪醒?」

「我意思係,你個腦筋清醒未,你要搵我嘅理由,同我問你嘅問題,你可以講清楚未。」佢頭一歪發左啪左一聲,然後靜靜注視住我。

我感覺到一種壓力,作為一個普通嘅SALES,我到依家呢一刻仲係覺得發緊夢,三日,三日就去到呢種仿似小說入面嘅世界一樣,我可能到依一刻都仲係覺得係一場夢,一場GAME去對待,未有認真諗過我其實想點樣,只係好似接完任去搵NPC咁。

「....。」我回望佢,兩個人四目相對。

「作為一個武道家,最重要嘅...係本心,你唔清楚自己為咩而武,有咩目的,咁又可以有咩作為?」

我依然沉默。

「或者我可以同你講下我自己,講下武心,希望可以開解到你,令你有所覺悟,我相信你。」

唔知道點解我亦都好相信佢,可能係因為男人之間?唔係,戰爭之間,做到不打不相識嘅境界,佢可以毫無保留咁同我講佢嘅事,而我,應該都可以,因為係戰鬥之中雙方都明白對方係堂堂正正嘅人。

「我本名就係張三峰,我父母都只係一介凡人,但佢地係武學迷,對武當張三峰有一種莫名其妙嘅崇拜,結果連我個名都改埋做張三峰,係我童年就送左我去武當學藝。」佢停低呷左一口茶,潤左一下喉。

「去到果到,原來我先發現呢個世界唔係表面睇到咁簡單。」佢神色開始凝重「你本來係咪覺得,呢個世界,唔會再有武功登堂入室嘅存在?」

我微微點一點頭,佢見到就知道我仲係用心聽緊佢講野,佢亦都點一點頭繼續講。

「其實係有,其實係真係有!當我入武當,練好基本功嘅第二日,我就引動左武當山深處一個老坑,你估下佢見我果一日,係幾多歲?」

「六十歲?」

「六十就係六,但係佢已經二百六十歲!」

「吓?唔撚係掛?」
「去到果一日,我先至真正相信武學嘅存在,我真心享受練武嘅過程,見到自己一日比一日強大,意氣風發,人地話我係天才,我否認,我只係,用多比人一倍時間去享受氣嘅存在,太極,係我打從心底鐘意嘅氣功,所以我每次一訓練都全心全意投入,進步越黎越大,天份係好緊要,我亦都知道自己有,但愛因斯坦都講過,一分天才,九十九分努力先會有所成就,所以我唔係天才,只係一個認真而有少少天份嘅人。」

「係我十六歲果一年,我達到御氣果一步,個老而不終於肯比我下山返香港,當時嘅我,係愛武,但,仲未知道武心有幾重要,更加唔知道,武德。」

「就係果一年,我先知道,世界唔簡單。」

我見到佢果種唔屬於佢二十四歲所擁有嘅唏噓,我突然好奇,到底呢個睇落去,一代宗師咁款嘅張三峰,有啲咩故事?又對我有咩幫助?如果冇用嘅話,佢根本冇必要同我講。而御氣,又係咩一步,我都好好奇。

「我識左一個女仔,佢,係人稱MK妹嘅女仔....」佢神色唔對路,有種悲觀係到,我睇得出佢唔想講太多呢個女仔嘅事。

「我同佢過得好開心,我有武功,根本冇人埋到佢身,直到有一日,佢有一個所謂契哥,私底下搵我,同我講,呢個女仔一直都係佢鎖定嘅獵物,我問佢,契妹係細妹,點樣做獵物,佢答我,邊有契哥真係剩係做阿哥,然後我打左佢一身,佢灰溜溜咁走左,但後來佢留底一句你會後悔呀!我當時根本不以為意,覺得呢種場面說話係人都識講,只係冷笑左一下,大叫埋到我身再講,然後就睇住佢落荒而逃。」

「我真係好憎!!!!!」就係呢個時候,佢雙目通紅,就黎要流出血淚啦,我想安慰下佢結果無從入手,只可以等佢講埋落去。

佢深呼吸一口氣,我就倒抽一口氣,佢繼續講「呢到唔詳講,總之就發生左一啲令我飲恨終生嘅事,然後我一怒之下,屠盡佢滿門。」

「...!」我真係比唔到任何回應,原來網上講嘅野都係正確嘅?

「無錯,我殺過人,殺過好多人。」佢慢慢平靜落黎「但我唔後悔,呢個世界人渣太多,殺之不盡,改之不良,我問心無愧。」

「亦係呢件事,令我知道世界嘅唔簡單。」

「到底係咩唔簡單?」我深呼吸一口氣,問左佢呢句,除左唔撚係掛,係我第一句可以插嘴問出黎嘅對白。

「我想逃避殺人罪,返左武當山,亦因為發生左果件事令我心態出現唔平衡。」

「我後悔我當初無斬草除根,到事件展開嘅局面唔再受控制,我已經無辦法擺平,原來,人力真係有時窮。」

「我師父話我聽,呢種敗類殺左唔可惜,可惜嘅係我本心被紅塵染污。」

「佢話『你心似磐石,自當有自路。』佢希望我自己諗通,希望我再作突破,去到第三境通明本心。」

「通明本心?御氣?到底係咩黎?」我不解咁FING左兩下頭,問佢。

「慢慢再話比你聽。」佢又呷左一口茶。

「然後老而不就同我講唔洗擔心,世俗事佢可以搞掂。」佢神色一正,好似終於去到重點。

「佢話,呢個世界每個國家暗地裡都有唔同武力門派,機構,部門,只係平常人唔會知道,當中,香港,中國大陸,都有好多,佢地只要輕輕一揮手,我所犯下嘅殺人罪,就會變成只係網上流傳嘅秘聞!」
繼續打埋佢先
想有睇緊既人對話下
睇緊
其實都幾好睇呀
睇緊
其實都幾好睇呀

唔錯
幾鍾意呢類 推
重有冇?
重有冇?

今晚繼續
點解要比負皮我
留名正評 樓主加油
唔錯 lm
重有冇?

今晚繼續

有冇文啊
唔等了
「你講嘅事,係真嘅?」

「當然係真咖啦,如果唔係,你覺得我仲可以安然坐係到同你講呢件事?」

「我真係唔明,如果係咁樣,點解我地普通人咩都唔知?」我疑惑地問,總有事會發生咖,點解從來都冇出現過解決任何事?

「如果連你地都可以知道,咁就唔再叫隱世組織,總言而之,就係幫我地呢?武道中人解決蘇州屎嘅人,佢地權力大,力量大,入面高手多不勝數。」

「高手?咁我呢種初哥又算係咩?」

「境界嘅事,一時三刻都講唔明白,或者,我師傅先可以答到你。」佢終於飲完佢杯茶「咁到你啦,你可以清醒咁答問題未?」

我望住佢清澈嘅雙眼,我緩緩開口咁講自己係點樣發現呢本《七傷拳》。

「七傷拳?有種武學咖咩,唔通真係金庸筆下果個崆峒派七傷拳?」

「我就認為唔係,金庸所寫嘅七傷拳損敵七分自損三分,而我,係無代價咖啵!」我神采飛揚咁講,用眉飛色舞黎形容都不為過

「咁就難怪你拳出會有咁凌厲強橫嘅拳風同拳氣,講起黎,你想搵我係想搵邊到有靈氣幫助練功?」

「係呀,我想問下你,到底咩地方係最適合我去練功?」

「其實香港一早被污染,過份嘅移山填海一早就已經失去左好多有靈氣嘅地方,歷史上嘅咁多武林高手,唔係假咖,係因為佢地全部都可以係名山大川上面修練,對練功感受靈氣係百利而無一害。」張三峰有啲慨憤咁講。

「吓,咁姐係我依家應該點做呀?」

「先生,想問你點稱呼?」

「我叫黃一飛,對唔住咁耐都未介紹自己。」

佢推一推杯茶上黎,然後問我

「係呢,你想唔想同我一齊住呀?」
就係咁樣,我同張三峰無所不談,上至天文下至地理,中外古今,乜柒都傾勻。如果你問我,依一刻最了解我果個係邊個,我會答你,張三峰。

我就係咁樣係鳳凰山佢嘅住址上面修練左一個月,中間我有同李二婷傾下計,亦有同老豆老母交代過,估唔到佢地完全唔反對,果然係武林迷...

就係今日,門外黎左一個不速之客。

「叩...叩...叩...」門外傳來一陣平穩嘅敲門聲。

打開門迎面而黎嘅係一個身材修長嘅西裝四眼仔。我覺得驚奇佢覺得驚訝,我同佢大眼望細眼,當然我大佢細啦。身後傳來張三峰嘅聲音。

「陳四海,今次又有咩貴幹?」

聲音中帶住一絲冷淡,貌似叫做陳四海嘅男人就回應。

「今次嘅目標,係新興本港激進份子,想搞政治分化。」

「真係分化咩,有冇佢嘅資料係手頭比我過目下。」

「張三峰,我同你講,你唔好咁串,你只係需要收ORDER做野,你唔好唔記得你以前嘅蘇州屎係邊個幫你抹左佢,你依家根本冇資格講YES定NO呀,你明唔明呀。」

張三峰眼神入面有少許不滿同憤怒,但仍然平靜。

「陳四海,我做一件事就已經等於還左比香港『機關』,一單還一單,有咩問題,依家你地落嘅命令,我冇必要奉若聖旨,依家做嘅野,第一,要講報酬,第二,我仲要睇下做嘅事,符唔符合我武心所向。」

四眼仔個身係咁一抽一抽,好似好嬲咁,我就心諗,呢啲情況我唔應該講野,唔應該惹禍上身。

「你好野,咁你好自為之,唔好再行差踏錯,我地唔會再幫你。」

佢好撚嬲咁樣一另轉身就走,但佢步伐輕巧,一跳一閃咁樣離開九百幾米高嘅鳳凰山,好把炮喎。

「哼,洗你地幫?」張三峰運一運氣向住佢離開嘅方向,用力咁講。

我有些許不解咁向前行兩步,問佢。

「佢係咩人黎?」

「小醜一樣嘅人物,就係我之前講過,幫我地呢種武林中人抆屎嘅人,可惜只係一班對政治權力慾望過大嘅垃圾,一直想污染我地嘅武心,我話比你聽,政府又好,國家又好,都唔會允許我地呢種有威脅力量嘅人一直自由存在,佢地一直想將武林統一,收歸係佢地權力之下。」

「唉,人心,我已經唔再相信人性本善論,我好想改變呢個世界,希望人人互助,就算係強權之下嘅偽善,都係一個開心嘅世界。」

一聽到我呢句,本身憤而向屋入面行嘅張三峰停低腳步,回頭望我。

「你可以,我...已經冇資格再講呢啲,你要保持赤子之心,唔好因為力量過大而無限自我放大,你會成功,我信。」
當撇開理想同將來要認知嘅組織之後,我地又再開始練功嘅日子。

呢一個月以黎,我日復一日去練習呼吸嘅方式,點樣去增加我嘅呼吸量,我開始可以靜心內視自己嘅身體,最少,我可以見到自己嘅『丹田』,果一種氣流循環嘅中心點,就係丹田,依家一直增加呼吸量,只係令到個容器慢慢增大。

「呢一個月以黎我觀察左你好耐,其實你下盤好穩實,但完全唔靈巧,你其實係輕功方面冇乜天份,依家要考慮嘅係,點樣利用你穩實黎做優點,去COVER返你嘅缺點。」

「其實我呢一個月以黎,我都有呢種感覺,我嘅七傷拳,上身太重,運氣、出拳,要用嘅動作太大,根本唔適合做一個游擊戰嘅人。」

「無錯,如果以軍事力量去形容,你就係一架人型炮台,移動困難,但攻擊力無比強大。」

「咁我咪姐係一個企定定嘅肉靶?」

張三峰笑一笑,搖一搖頭。

「你覺得,你除左攻擊,就唔可以防守?」

我晃然大悟,係啵,我企定定仲可以守得更好,唔洗分神去思考我下一步嘅落腳點,難怪呢個月以黎對練我一次都試過有優勢啦屌!佢根本就係恰鳩我,又話同我同境界對練,原來仲留左一手!

「我一直唔講,係希望你自己思考呢個問題,作為一個武學家,唔可以一直輸落去,我以為你會輸到夠而有新嘅諗法,由我把口講出黎始終係唔好。」

我呆立當場,係,我根本冇諗過,原來我一直都不思進取,我竟然係一個接受失敗嘅人?我冇理由會係咁樣.....

「唉,我終於明白點解,原來一個現實社會真係可以磨滅左好多野,我連為自己爭取都做唔到,又點樣進步,返份工返到低聲下氣,委曲求全,長久以往,我都終於變成一個正常嘅『香港人』,哈,好彩你今日點得醒我,我行少左好多歪路啦。」

心入面嘅志氣一直都冇再增長過,估唔到直接今日比人一言驚人洛克人,又再重燃起自己應該有嘅朝氣。

佢露出一種意味不明嘅表情,似係沉思、似係疑惑、又似係不解,終於佢都明白。

「係我太過唔了解現實同武林嘅差別,我應該再早啲同你講呢一番說話。」佢笑一笑,露出潔白嘅牙齒,呢個係一個標準嘅港姐笑容,可惜佢係男人。

「如果比你落返山入世,一定溝死女。」望住佢果種出塵嘅氣質,我不甘咁開口講,但完全唔為意依家嘅自己,身上都帶有呢一種飄渺嘅意境。

傾完閒計,我又再思考點樣進步,係目前黎講再進一步嘅方法只有一個,唔係點樣練步法之類,而係....

時隔一個月,我又再打開呢一本偶爾金光閃閃嘅《七傷拳》。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞