如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
文呢
F5就爛
文呢
F5就爛

留意返呀我仲未收工呀
我一向都係1 2點先出到
經過左果一次,我同佢已經有一個星期冇見面,大家都害怕見面會影響互相之間嘅感覺,只係每日都透過電話去令雙方了解得更深入。

除左對佢了解更深入之外,我對七傷拳嘅了解亦更加深入。

《七傷拳》呢個名,絕對係創造呢套功法嘅人亂鳩咁作,內文都絕對係,為左招式而特登咁樣形容佢,金庸筆下嘅七傷拳同呢一本,根本無可比性。

其實由張三峰講左比我知我下一個境界應該係點之後,我一直都有意向果個方向發展,可惜係我一直都搵唔到門路,直至懿婷果一次無意間提點左我,要以自己去駕馭氣,唔係比氣駕馭自己,如果唔係我就太低層次同太廢柴啦。

結果,我都係決定返上山去練功,果到係最能夠感受到靈氣嘅地方,對我嘅試驗一定好有幫助。

又再踏上果條熟悉嘅路途,我發現佢竟然有些許嘅唔同,路上嘅草明顯壓低左一絲,就好似一直有野壓過佢地咁,而更得意嘅係,被壓嘅草分佈得好平均,每一團都相距半米左右,就好似...就好似有好多人行過一樣。

一諗到呢到,我心有不安咁加快腳步。如果有行開山就知道鳳凰山絕對係香港比較辛苦行嘅山,甚少人會成日行,或者團體行都好少,而可以做成咁樣嘅效果,我諗百人團隊都走唔甩,到底行上黎有咩目的,又係咩人行上黎,我越諗越估唔到。

係陳四海?『機關』嘅部隊?定係仇家?唔理係邊一樣,我都要盡快上到去。

「吓...吓...。」又上到山頂,再一次望住同樣嘅霧色,我同第一次上黎好唔同,我呼吸冇咁辛苦,上到黎身體反而有種熟悉感,自發地呼吸靈氣,都係嘅,全身周圍都係靈氣環繞,唔係落返山再上黎都分唔到咁大嘅分別。

再企係瞭望台我感覺到嘅唔係大俠嘅風華絕代,而係一絲絲寒意,照計,我練左咁上下功夫,寒氣都唔應該逼到身體有反應...係喇,呢種係殺氣!

就係呢個時候,霧氣中有一大班人立晒架生行出黎。

開場白都未講,有條友就禮手一刀劈過黎,我雖然輕功係弱點,但就唔代表呢啲茄哩啡都可以隨意斬鳩到我呀嘛?

我輕鬆避過呢一刀偷襲再輕輕用手拳托佢手踭位,向上用力一推,佢即刻手臂脫力高舉過頭,將把豬肉刀插落地下。我再一個轉身三百六,一記狠狠嘅迴旋踢踢落佢個肚到,當然冇運用真氣啦,用左佢仲唔即刻死於非命?就算唔用呀,我呢具肉體經過一個月靈氣洗刷之後,再加上高強度嘅訓練,呢一腳都足以令呢個無恥之徒倒飛十米啦。

「係,你好,兩件貨品九折優惠,有咩可以幫返你?呀屌,唔係,未請教先岩,未請教?」我掩飾尷尬之餘不忘學呀三峰哥咁抱拳扮有禮貌。

「屌你老母,你係邊個呀,係到做架兩,我地埋伏左三個幾鐘,收到風話張三峰今日會返黎呢到休養,我地...」

「停,乜野話?咩張三峰今日休養,發生左咩事?」我知道打斷人地講野係一件好冇禮貌嘅事,但我對張三峰嘅安危感到更上心。

「下?我都唔知呀,我都係聽到大佬佢地講...屌關你撚事呀,依家我地咁多兄弟圍住你,你插唔知咩都難飛啦。」

唉,古惑仔姐係古惑仔,插翅難飛都唔識,點成大事呀,仲細咩,以為人多蝦人少就有用咖啦?帶眼識人啦,我依家假假地都叫人武林高手呀...

「咪理佢咁多啦,睇佢同張三峰都好似幾撚有親,就活捉左佢先啦!」茄哩啡B就咁講。

「你岩,兄弟,我地上!」茄哩啡A,疑似小頭目就講。

「唉,點解要逼我呢。」我嘆左一口氣,搖一搖頭,發現自己原來都幾有高手嘅氣度,雖然仲未有高手嘅力度...

我凝拳一握,用力紮穩個馬,擺好個架式,我一拳隔空就打左出去,前排嘅小嘍囉就倒下左一大片。

「咦?睇黎有啲料到啵,等我會一會你?」

眼前跳出左一個嘍囉A出黎,話就話係嘍囉A,但我身軀不斷微震,唔係怕事,而係...

——好戰。
今日晏左收工
出少少
加油呀,幾好睇
其實負皮係for 我更新速度 定係篇故真心唔好睇
快更,又live 咗
好睇喎
無甜無讀者
多謝支持
今日真係太攰啦..對唔住,出唔到文,聽日打返2篇
好睇喎
好睇喎

其實你唔好氹我啦
經過左果一次,我同佢已經有一個星期冇見面,大家都害怕見面會影響互相之間嘅感覺,只係每日都透過電話去令雙方了解得更深入。

除左對佢了解更深入之外,我對七傷拳嘅了解亦更加深入。

《七傷拳》呢個名,絕對係創造呢套功法嘅人亂鳩咁作,內文都絕對係,為左招式而特登咁樣形容佢,金庸筆下嘅七傷拳同呢一本,根本無可比性。

其實由張三峰講左比我知我下一個境界應該係點之後,我一直都有意向果個方向發展,可惜係我一直都搵唔到門路,直至懿婷果一次無意間提點左我,要以自己去駕馭氣,唔係比氣駕馭自己,如果唔係我就太低層次同太廢柴啦。

結果,我都係決定返上山去練功,果到係最能夠感受到靈氣嘅地方,對我嘅試驗一定好有幫助。

又再踏上果條熟悉嘅路途,我發現佢竟然有些許嘅唔同,路上嘅草明顯壓低左一絲,就好似一直有野壓過佢地咁,而更得意嘅係,被壓嘅草分佈得好平均,每一團都相距半米左右,就好似...就好似有好多人行過一樣。

一諗到呢到,我心有不安咁加快腳步。如果有行開山就知道鳳凰山絕對係香港比較辛苦行嘅山,甚少人會成日行,或者團體行都好少,而可以做成咁樣嘅效果,我諗百人團隊都走唔甩,到底行上黎有咩目的,又係咩人行上黎,我越諗越估唔到。

係陳四海?『機關』嘅部隊?定係仇家?唔理係邊一樣,我都要盡快上到去。

「吓...吓...。」又上到山頂,再一次望住同樣嘅霧色,我同第一次上黎好唔同,我呼吸冇咁辛苦,上到黎身體反而有種熟悉感,自發地呼吸靈氣,都係嘅,全身周圍都係靈氣環繞,唔係落返山再上黎都分唔到咁大嘅分別。

再企係瞭望台我感覺到嘅唔係大俠嘅風華絕代,而係一絲絲寒意,照計,我練左咁上下功夫,寒氣都唔應該逼到身體有反應...係喇,呢種係殺氣!

就係呢個時候,霧氣中有一大班人立晒架生行出黎。

開場白都未講,有條友就禮手一刀劈過黎,我雖然輕功係弱點,但就唔代表呢啲茄哩啡都可以隨意斬鳩到我呀嘛?

我輕鬆避過呢一刀偷襲再輕輕用手拳托佢手踭位,向上用力一推,佢即刻手臂脫力高舉過頭,將把豬肉刀插落地下。我再一個轉身三百六,一記狠狠嘅迴旋踢踢落佢個肚到,當然冇運用真氣啦,用左佢仲唔即刻死於非命?就算唔用呀,我呢具肉體經過一個月靈氣洗刷之後,再加上高強度嘅訓練,呢一腳都足以令呢個無恥之徒倒飛十米啦。

「係,你好,兩件貨品九折優惠,有咩可以幫返你?呀屌,唔係,未請教先岩,未請教?」我掩飾尷尬之餘不忘學呀三峰哥咁抱拳扮有禮貌。

「屌你老母,你係邊個呀,係到做架兩,我地埋伏左三個幾鐘,收到風話張三峰今日會返黎呢到休養,我地...」

「停,乜野話?咩張三峰今日休養,發生左咩事?」我知道打斷人地講野係一件好冇禮貌嘅事,但我對張三峰嘅安危感到更上心。

「下?我都唔知呀,我都係聽到大佬佢地講...屌關你撚事呀,依家我地咁多兄弟圍住你,你插唔知咩都難飛啦。」

唉,古惑仔姐係古惑仔,插翅難飛都唔識,點成大事呀,仲細咩,以為人多蝦人少就有用咖啦?帶眼識人啦,我依家假假地都叫人武林高手呀...

「咪理佢咁多啦,睇佢同張三峰都好似幾撚有親,就活捉左佢先啦!」茄哩啡B就咁講。

「你岩,兄弟,我地上!」茄哩啡A,疑似小頭目就講。

「唉,點解要逼我呢。」我嘆左一口氣,搖一搖頭,發現自己原來都幾有高手嘅氣度,雖然仲未有高手嘅力度...

我凝拳一握,用力紮穩個馬,擺好個架式,我一拳隔空就打左出去,前排嘅小嘍囉就倒下左一大片。

「咦?睇黎有啲料到啵,等我會一會你?」

眼前跳出左一個嘍囉A出黎,話就話係嘍囉A,但我身軀不斷微震,唔係怕事,而係...

——好戰。

好戰
好睇喎

其實你唔好氹我啦

等到j都長
好睇喎

其實你唔好氹我啦

等到j都長

睇過 有幾長
今晚去到50個正皮就由2篇出3篇
屌其實應該打戰意
唔小心打左好戰

搞到失晒氣勢
屌其實應該打戰意
唔小心打左好戰

搞到失晒氣勢

好戰呢下真係
「你嘅意思係,你要同我過兩招?」我強裝平靜咁講,唔知係咪練七傷拳嘅關係,我變得非常好戰,有強烈嘅戰意,我已經差唔多唔可以壓制自己嘅戰意啦,救命呀,痛痛快快同我打獲甘咖啦。

「哼,唔好搞笑啦,就憑你呢啲二打六就想過兩招?先唔講我地咁多兄弟,就講我一個,你都唔會打得嬴啦,哈。」嘍囉A撇一撇嘴輕笑。

「打過就知真章。」我淡淡回應。

其實我知道對方根本同我唔同層次,完全唔會係我對手,依幾個月我同三峰嘅對練,亦都開闢左我嘅眼界,我岩岩輕輕露出黎嘅一手,連張三峰都要避諱三分,而佢根本上就零眼力,仲誇下海口妄自尊大要輕取我,我唔需要出太多力就可以收佢皮,只可惜,今日嘅我戰意無比強盛,可能係因為擔心、可能係因為我有所突破想試下身手、可能我個人純粹就係好戰份子,我都唔知道,我剩係知道我想打交,打一場用盡全力嘅交。

「哼。」

嘍囉A輕哼一聲就跳左過黎,抱一抱拳擺出一個架式。

「鐵衣門,劉羅希。」算佢有返啲武林中人嘅影子,仲有返啲禮貌,咦?佢真係叫嘍囉A...?

「七傷拳,黃一飛。」就算幾好笑,我都係要回一回禮先得。

「七傷拳?咩流派,未聽過,金庸門下?」佢問我,又有啲疑惑。「唔岩,唔對路,冇理由,打過再講!」

嘍囉A箭步沖上黎,少少上坡路亦無減佢嘅速度,快速貼近我,當然我亦都冇要移動嘅意思。

當佢左拳向我勾過黎嘅同時左腳亦係以掃堂腿嘅姿態橫掃過黎,我先將真氣運於雙腳,然後再提氣上手,分開兩路。

雖然我唔輕巧,但亦只係限於我下盤過穩嘅關係,絕對唔代表,我上盤唔靈活。

係嘍囉A出手嘅半秒之內,我右拳後發先至,一拳正中佢正正橫勾過黎嘅左手老鼠仔上,如果有打過交或者玩過咩痲痺雞,就知道呢啲位,力與力嘅碰撞係常人角度應該立即失去戰鬥能力。

可惜,大家都係練武嘅人,而佢一套鐵布衫嘅功夫,配上佢久經訓練嘅格鬥技術,我呢一記本應好成功嘅回擊,變得毫無作用,但,亦係我預期之內。

嘍囉A瞪大佢雙眼望實我,佢心底一定好不可置信,點解一個下盤過穩,劍走偏峰嘅我可以咁靈活敏捷咁打出呢一記,不過其實敏捷與否,絕對係睇對手係咩人....

佢重整陣勢,佢再一次向上襲來,我知道如果我比佢埋到身,再運用到佢係搏擊術中學到嘅技巧,配合埋佢一身硬橋硬馬嘅鐵布衫,可以話近身戰數一數二。

我凝神擺出起手式,一拳,旋轉而去,鎖定左佢作為目標,佢根本無處可避。

一拳,一中。

一人,十米。

我知道佢仲有一戰之力,皆因佢練嘅係護身法門,無理由咁脆弱。所以我立即再擺左第一傷嘅拳招,氣運全身一圈,由腳發力,至腰、至背、至肩、至拳,一拳直轟過去岩岩企好嘅嘍囉A身上。

即使佢有鐵布衫,我都知道我呢一拳絕對打破左佢可以承受嘅極限,佢立即大口吐血,一定五內不斷翻滾緊。

我慢慢行近佢身邊,見到佢隻左手完全廢左,我就明白到,拳出必傷一拳七傷嘅真義。

雖然講起黎好長,但數個回合間往來都係三秒嘅事,估唔到我只係出得兩招就收左佢皮,但係我都盡左全力出呢兩招,身心得到一陣抒發,然後我就半蹲係佢身邊,開口講。

「七傷拳,黃一飛。」
「咳。」嘍囉A吐出左一口血「你‥練嘅係...咳,咩武功?」

「咪講左囉,七傷拳。」我輕輕一笑,再問佢「你地到底係咩人。」

「哈哈。」劉羅希大笑,然後就講「出黎行,係講道義,要打要殺,悉隨尊便,我係咩都唔會講。」

我再度運氣一拳對空,將一大班真一點嘍囉打到橫臥在地,開始有人驚驚青青。

「我...我地係水房呀,你..你咪亂黎呀...我地仲有大把...大把高手!」茄哩啡C有少少打擅咁講。

回頭望見一面失望之色嘅劉羅希,笑一笑「道義?對小人黎講,換到幾多蚊?」

「唉,我就知道,如果唔係水房大佬有恩於我,我都唔會加入佢地呢班垃圾。」佢訓係地上吸左一口氣「一飛哥,有冇一飛煙仔係身。」

我拎出黎,幫佢點埋火。

「我地呢種練過真武嘅人大有人在,但永遠都只係脫凡而不入其門,練唔成御體,師門都會只係採取放養態度,唔再管制我地,呢個時候好多社團都會睇準呢種機會吸納,有用恩、有用義、亦有許之以利,不乏因為咁樣而投身社會世俗嘅人,而我,亦係其中一份子。所以就算政府幾睇唔順眼呢種社團,佢地都依然存在,但凡係『人類』,利慾之心一樣都係會影響佢地判斷,引致社團日益擴大。」佢大口吸左一啖煙,呼出好幾個煙圈,有種唏噓之色係到,「講真,跟得我嘅,我都盡量教佢地即使出黎撈黑,都要有道義,做事一人做一人當,唔好扯出後面嘅人,可惜,人類始終劣根性太重,無可能免俗,包括我。」嘍囉A先生苦笑一下。

「咁就冇武林高手投身於政府手下咖咩?我都聽講過『機關』嘅存在咖?」

佢微微一震。

「你都識呢個組織?」佢整熄支煙,重整神色「佢地係官方組織,官方認可嘅黑社會,存在於陰暗面,專做一啲唔見得光嘅事,亦有武林人士被作為要脅對象,就好像張....咳咳咳。」

「你講張三峰?」我有啲震驚咁問。

我完全諗唔到,係我眼中已經站係巔峰嘅佢都可以比人要脅?

「我冇講過,嘿嘿,但你知唔知道,我地以前,比一個叫做張三峰嘅人,一夜之間滅左一個堂口,成個堂口嘅人都無一生還,足足六十四條人命,六十四條呀!!」佢憤憤不平咁講。「當中實力最差果個,同我相比都唔差得多少咖咋,大家都係練過真武嘅人,佢咁做仲有冇少少武德呀?」

「無理由,呀峰佢日日都將武德本心掛係口邊,佢絕對唔會係一個咁嘅人!」我聽過佢自白,我亦約略都知道有咁樣一件事發生過,但我唔會相信,佢係一個咁冷血嘅人。

「口講,同真係咁諗,你又知道得幾多?你又唔係佢身入面一條蟲。」

「我唔想係呢個話題上面講太多,既然你地係水房嘅人,又係上黎報仇,我作為佢好朋友,我一定要幫佢。」

「咁你又知唔知道,今次我地呢個行動,其實係有人想借刀殺人,有人放風比我地知黎埋伏呀?」

我發現,原來好多事,我都仲係一無所知,我根本唔了解現實世界、武林、江湖。

就係呢個時候,一身白衣,但白衣上染上好多條血痕嘅 張三峰,帶住連間不斷嘅咳嗽聲緩緩上山。

「我咪叫左你唔好留係到囉。」
皮已正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞