如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
一練七傷七者皆傷
其實你係講故佬 跟番你自己風格啦 幾好睇 出快d 加油
lm
加油
lm
其實你係講故佬 跟番你自己風格啦 幾好睇 出快d 加油

我都改變唔到,改變風格會有機會下一篇故嘗試
收工夜晚再打
推一推先
有沒有人路過
出太少同慢 你打定一堆 之後再定時出文會好D
「未請教。」白衫青年沉住氣講。

「Hello Welcome to Nike!...屌我講緊乜鳩?」我撓了撓頭「我係上黎搵一個叫張三峰嘅人。」

「唔?」白衫青年頭微微一偏,露齒式笑住咁講「咁啱我知道呢個人係邊到,我見你都係練功夫嘅人,不如過兩招?」

「吓,我唔得咖我唔得咖,我唔識咖!」揮手間唔小心一下打出左一股氣,擦過白衫青年。

「好凌厲銳利嘅氣,你身體好誠實咁啵。」佢再瞇起眼,留出一條縫,上睫毛同下睫毛之間果一條縫中間,我見到一對眼好似發晒光咁專注係我身上,好似避唔開佢嘅挑戰,哼,好啊,我都唔想傷你咖呀白衫靚仔,係你逼我出七傷拳!!!

「哼,你知道你唔講,係要逼我出手,我個拳頭沙煲咁大,拳腳無眼,你唔好逼我!」

「唔好咁多廢話,黎!」

語畢佢就散發出一種虛晃飄搖嘅味道,身體有種靜動兩極嘅反差感出現,搖擺住咁快速近身,我作為一個武學初哥真係唔識反應,只好加大靈氣呼吸嘅程度打出我嘅起手式。

我心入面默念提氣於手,運氣發力,旋拳而出。我眼神亦都專注起上黎,佢搖到去邊,我就拳頭緊隨其身影,但奈何就係冇一拳打得中佢,只係係地面上留低無數個深坑。

佢同我之間嘅距離已經唔夠五米,佢突然又再加快速度,我拳起,佢一個轉身切入我中路,貼身係我心口印上一掌,我即刻推晒啲氣係心口,唔好問我點解識咁做,放手同放係心口,咪又係一個道理。

「啵。」隨住聲音響起,我倒飛出去五米距離,但係飛嘅同時,我亦都以傷換傷搏左一拳過去,我打中左佢,終於打中左!!!

我斜斜地訓左係地面,望到佢面色有少少發青,半膝跪地,深呼吸左一口氣。

「你練嘅,係咩武功。」過左幾個字,大家都冇講野,佢率先回氣問我。

「吓...吓...吓..你..你講左..張...張三峰住係邊到..我..吓..我..就講比你知。」可惜我依然都係上氣唔接下氣。

佢印上黎果一掌,輕輕地就打亂左我身入邊氣流嘅節奏,儘管我無學過咩武學,但係我都知道失去左原來嘅節奏,不論對功夫定人生,都唔會係好事。

「我就係你想搵嘅人,我就係香港嘅張三峰,啱啱我實在太大意比你回身打左一拳,以你嘅動作我判斷你為無經驗嘅初哥,點知道你咁強橫凌厲嘅拳法狠狠咁幫我上左一堂,凡事都唔可以太過掉以輕心,所以我真係想知道,係咩門派嘅功夫!」

「下?你就係張三峰?」我唔知邊到黎既氣力,竟然企返起身好流暢咁問佢,我心目中張三峰應該係起碼五、六十歲,與世無爭咁嘅死樣,竟然係個好戰嘅年輕一輩? 然後我就再度脫力,跌左落地面。
聽日應該會交代入直路
今晚個腦KICKKICK地 諗唔到點樣接駁個中間位
真係好短
Lm
真係好短

今日或者聽日會多返少少
呢兩日個更返工有啲攰
我屌 幾日後開番黎睇出得幾隻字
我屌 幾日後開番黎睇出得幾隻字

sorry 呢兩日都收夜 返早
今晚收早一次過放晒出黎
快d出
快d出

應承你
你聽朝可以睇多啲
快d 出
仲未出 呢到既人見一兩日都唔出就會走哂
路過追故等更新
留名
仲未出 呢到既人見一兩日都唔出就會走哂

唔好催住先啦 我想準時收工返去打文呀
你地好呀,今晚應該會更新五篇左右。
留低一個中段先會有眉目嘅迷思,
點解七傷拳譜幾百年前就有,明明金庸近幾十年先寫
估得貼我大綱嘅我打多兩篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞