如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
「黃一飛,你唔係以為今次天羅地網咁樣圍殺你,你仲可以安然逃離呀嘛?」

「FuckOff,you cant get away anymore!」

「哈哈哈,想不到聞名天下的黃一飛要在咱們面前跪下,那個霸氣絕倫所謂一拳七傷天下無雙的一飛就這樣而已?哈哈哈哈!」

再下面有任何人講野,再有唔同對白都好,再有唔同立場都好,我都已經無力反抗。
面前對準我嘅,除左有狙擊槍,散彈槍,機關槍,仲有各國唔同既權力機關同組織,中港美法日都有齊晒,我都算係死而無憾?

半臥係地上嘅我,身邊係一具半冷死屍,原來我係如此孤獨。
死屍嘅身份係我生前好友,我仲記得,佢死前一刻對我講果一句

「黃..一飛....,就算..就算我地再好功夫,都依然..咳..依然,敵唔過熱武...熱武器!!!」 我完全感覺到果股不甘同由充嘅恨意,但又可以點做,就算係我,呢一刻都攤左係地下。

「黃師傅。你都係束手就擒就罷啦,張師傅已經伏誅,我唔想下一個人係你。」陳四海如是說

回顧自身,原來我身上已經有三兩個彈孔,血液亦都一直流失,我開始唔知道自己諗緊啲咩,意識開始迷亂,左腳廢左,右手無左知覺。
我仲想再打,我唔想投降,但我連開口,都感到困難。

「佢已經係強弩之末,大家唔洗再怕佢,沖上去捉走佢,記得用加固超合金綁起,慎防佢回氣反擊!..........」

陳四海仲講左啲乜我都已經聽唔到,四肢,五覺,我都感覺唔到啦。
我剩係知道我慢慢比人夾起,環鎖,抬走,我都無力反抗,命運,就真係咁難抗拒?唉。

人生嘅每一個點滴都係我心頭腦海劃過,走馬看花咁出現係我眼前,儘管,我已經睇唔到野。
「死仔,叫左你溫書咖啦,點解你硬係唔聽咖!」

「拎隻手出黎,你拎住左啲乜野!快啲交出黎!」

「仔呀,升中一咖啦,大個仔咖啦,要乖乖地學野,我地信得過你,你要比心機啊!」

「黃一飛!你再係咁樣,你唔會升到大學咖!作為你班主任我會好心痛!」

「啊飛,我地...都係就咁算啦,分手啦,我同你繼續唔到落去,你升唔到大學,我屋企人唔會鐘意你。」

「恭喜你,你獲聘成為我地公司嘅一份子,作為銷售員希望你可以係到發展得開心。」

「喂屌你呀!個個都搭緊巴士個個都企緊咖啦,得你一個返工好攰呀?你老味依家啲後生仔踩到人都唔撚識講對唔住咖?」

「飛仔,你日日都搭巴士返工企成個鐘,攰唔攰呀?老豆可以搬返出市區少少呀,呢到行去搭車都要三個字喎。」

「啊飛哥,你係咪唔識帶埋個腦返工?住得遠唔係你做得柒既理由黎,我夠遠啦,又唔見我做到好似你咁柒?人地慢工出細貨,你慢工出劣貨?」

「飛哥仔,你係咪天生有兩條筋通左呀,做野咁得意既你,我係你我就好好考慮下岩唔岩做呢份工啦。

每一句每一幕都會係到久而不散,但又會一句接一句咁接落去,我都唔明白,呢種走馬燈式回想,係咪死前一定會見到既幻象黎?

成個故事,可能就會由我三年前,無意中係屋企搵到一本拳譜,《七傷拳》開始。
2014年2月4號,係我人生中嘅一個重大轉捩點。

作為一個隱性中二病患者,最大既興趣唔係打機,而係睇武俠小說,有時睇金庸,有時又會睇古龍,一邊睇永遠都係會一邊幻想自己有冇蓋世奇功,呢個現實世界同社會仲會唔會有人識得武功?

不過呢種垃圾想法,老早就伴隨我係社會中既打拼而煙消雲散。

作為一個運動品牌售貨員,一早就明白,放假,唔係自己安排到既事黎。根據更表,今日係星期二,我放假,我無所謂,新年,自己一個係香港自己一個係屋企,我都無所謂,反正都習慣晒。

既然家庭中每個人都回鄉啦,我唯有一個人打機飲酒上連登。

慢慢入夜,食住口煙,諗起再細個啲嘅時候,成日同老母講衣櫃有啲黃光閃閃下,佢都唔信我,仲打鳩我話我講大話,諗起都好好笑。

突然,衣櫃深處,有黃光閃現,我當自己係返工太攰視覺有問題出現幻象姐,嚇我唔到嘅。

咣—————

又再閃一次,我諗我唔係日有所思掛,心血來潮,我決定去抄一下自己個衣櫃。

撥開啲衣物,恤衫、褲、休閒服、返工衫,冇,都係冇。

正當我笑自己傻豬果一刻,再底層啲又有一抹黃光閃過,原來我個衣櫃係夾層,聽老豆老母講個衣櫃用左幾百年,咁多年都冇人發現過?仲保存得咁好!

慢慢打開夾層,拎住一本書狀物係手

《七傷拳》
「屌你咩,幾百年本書都唔爛,呃鳩我呀?」我自言自語,帶著半分希冀半分懷疑,同九成不妨一試嘅心,打開左第一頁。

『一拳七傷,天下無雙。』

簡單兩個標點,八個大字,空白背景。

意境,勝過千言萬語,仲有咩野可以比起呢種簡單更吸引到我,我中二病因子又被勾發起黎。

一頁字一頁圖,一頁動作,一頁解說。

一個人一本書,一套動作,一身汗水。

『固守心神,氣凝丹田。』

「屌你老味咩,氣乜撚野聚丹田呀,乜撚野氣呀!」發癲咁大叫,我真係覺得比人玩弄咁,辛苦左咁多套基礎動作,諗住起手式無死啦,結果同我黎一句氣聚丹田,邊到黎嘅氣啊。「算數,我唔服輸,我冇內力就唔可以練招式咩,學兩個架式嚇下人都好。」

《起手式》

「腰馬合一,橋直身硬,前弓後箭,提氣於手,運氣發力,旋拳而出。」

我就依書所言,做好架式,一拳又慢又輕嘅起手式就施展左出黎。

涼風回饋,我個人就直接脫力頹坐地上,家中無人,乜聲都冇,除左風聲。

我呆望我擊出一拳方向嘅牆壁,帶住絲絲細細我以前從未見過嘅裂痕。

『七傷拳最高深奧義並非七傷,乃為十四傷也,七傷七雙,拳至,十四處重要之處旨盡失,此為最上乘之境。』

『一拳擊出,付帶十四種致命傷勢,心、肝、脾、肺、腎、四肢、五覺,盡滅。』

望住咁撚型嘅呢一句,我就完全脫力休克。
希望有人比少少回應我睇下我邊到做得唔好,
應該全書面語定半書半口定全口語化
more
more

Pish
希望有人比少少回應我睇下我邊到做得唔好,
應該全書面語定半書半口定全口語化

出多幾篇先答到你
留名跟進
留名跟進

收工返屋企打
就收工 推一推先
仲有冇多啲人欣賞多我一眼

等緊你出文

等緊你出文

我唔信

其實保持到一日一更就好快會有固定讀者群追,不過非寫實系故事預咗少啲人睇。

萬事起頭難
I am typing lar...
幽幽一醒,望向掛鐘,原來時間尚早,都只係八點五十五分,先暈左三十分鐘姐...

拎起手機,發覺電話得返12%,明明岩岩仲係九十幾。

「咦,十八個未接來電?百幾個WTSAPP信息?半個鐘姐,唔洗咁關心我呀下嘛...」我無力地搖一搖頭,再搖一搖頭,再搖一搖...「二月五號?屌你老母我暈左廿幾個鐘???」

「嘟...嘟....嘟,喂,呀飛哥,你仲識打電話比我阿?你唔撚識有啲交帶?新年你射波唔識講聲?我地都可以借人呀,忙到踢撚晒腳你係咪唔識用腦呀?」電話嘅另一端岩岩一接通就只係一堆怒罵,如果,如果佢地仲有良心,人性,或者都係會關心一下我掛?可惜,佢地冇。

心頭一陣無名火起,如果我仲係以前嘅黃一飛,我一定會吞聲忍氣,低頭回應我錯啦云云,不過如果係以前嘅我,我根本唔會射波。我都做左咁耐,無功都有勞,從來無關心過我,只係識得侮辱我,如果呢個就係人性,我誓不低頭,人與人之間,唔可能係咁樣。

「呀頭,我比面你叫多你最後一聲呀頭,我消失左廿幾個鐘,你第一句就係屌鳩我?你有冇諗過我有意外出左事返唔到工?」

「收皮啦你,可以有咩意外呀放完假,咪又係玩到唔識返工想射波,當我未撚做過細咩,慳啲啦你飛哥。」呀頭把聲帶住一絲絲唔耐煩。

「我暈左廿四小時,如果真係無事我會唔會電話都唔覆呀?撚樣!」

「咁既借口你都講得出,仲要辱罵上司,話你聽尊重呢家野就雙向嘅,你屌我囉,我咪唔洗就住你囉,聽日你預左有排比我玩啦。」

「尊重?你有比過我咩,當我係咩呀?一定要乞你份工呀,我依家話你聽,我唔撚做啦。」語畢,我就收線,我唔想再糾纏落去,我知道呢種人,根本唔會明白任何事,佢眼中睇到嘅就係事實。

如果依家呢一刻有另一個人存在係呢個空間,就會見到,黃一飛眼神當中,帶住果一絲改革世界嘅瘋狂。

「九點正,如果依家行出大家樂都仲有個焗豬食下。」望住手機,我感覺到腹中極為空虛,脫力之後都未嘗一物,餓都餓死,加上能量都消耗一空,一定要快啲補充!

由家中至大家樂,路途大約十五分鐘,我一邊行,一邊諗,到底 『氣』 係咩意思。

作為一個現代人,有事,靠GOOGLE。

TYPING.....

「香‥港‥最‥具‥靈‥氣‥之地。」 SEARCH。

地方就搵唔到,但就有一個人物出現,佢就叫做張三峰,住係香港第二高嘅山,鳳凰山。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞